DISTRIBUIȚI
Reuters

Statele Unite ale Americii şi-au pierdut 60% dintre ambasadorii de carieră începând din luna ianuarie, în mandatul secretarului de stat Rex Tillerson, potrivit unei scrisori a şefei sindicatului diplomaţilor americani, Barbara Stephenson, care denunţă o ‘decapitare’ a talentelor de vârf şi avertizează asupra consecinţelor pentru rolul SUA în politica mondială, transmit Reuters şi BBC News, potrivit agerpres.

‘Rândurile conducerii se împuţinează cu o viteză ameţitoare’, afirmă Barbara Stephenson, fost ambasador în Panama şi lidera AFSA (American Foreign Service Association), în scrisoarea către membrii sindicatului.


Numărul ambasadorilor de carieră a scăzut de la cinci la doi odată cu retragerea din activitate în acest an a lui William Brownfield, Kristie Kenney şi a Victoriei Nuland, care au deţinut funcţii de rang înalt în Departamentul de Stat.

Citeşte şi: Madridul lasă de la el? Constituţia poate fi schimbată pentru a permite referendumuri de independenţă

Numărul celor cu rang imediat inferior, de ‘ministru de carieră’, a scăzut de la 33 la 19, iar următorul, de ‘ministru consilier’, de la 431 la 369.

‘Aceste cifre sunt greu de împăcat cu agenda declarată de a face mai puternice Departamentul de Stat şi Serviciul Extern. Dacă un exod similar ar avea loc în armată, m-aş aştepta la o revoltă publică’, remarcă ea.

După preluarea mandatului de secretar de stat, la 1 februarie, Rex Tillerson s-a conformat cererii Casei Albe – respinsă de membri marcanţi ai Congresului – de reducere cu circa 30% a fondurilor Departamentului şi a impus o îngheţare a angajărilor cât timp sunt analizate operaţiunile acestuia şi se decide o reorganizare a lor.

Departamentul de Stat nu a contestat cifrele citate în scrisoare, dar un purtător de cuvânt a declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că ‘sugestiile potrivit cărora au loc reduceri drastice în rândurile serviciului nostru extern pur şi simplu nu sunt exacte’.

Citeşte şi: Trump şi marele dragon chinez. Lecţie de istorie prezidenţială la Beijing – VIDEO

El a susţinut că scăderea cu 60% a numărului ambasadorilor de carieră (rang ce se acordă unui număr redus de diplomaţi) este înşelătoare, întrucât la începutul anului cifra era de doar cinci, iar Tillerson ‘are în plan să nominalizeze persoane pentru acest rol în viitorul apropiat’.

‘La data de 31 octombrie, Serviciul Extern de rang înalt era format din 976 diplomaţi, alţi 63 aşteptând Congresul să le confirme promovarea’, după care numărul lor total va fi ‘aproape identic cu cel de la aceeaşi dată din 2016 (1.058)’, a afirmat el.

În scrisoare, Barbara Stephenson a remarcat sprijinul Congresului pentru finanţarea Departamentului de Stat şi a susţinut că Tillerson slăbeşte serviciul extern al Statelor Unite.

‘Dată fiind această intenţie clară a Congresului, trebuie să întrebăm: de ce o asemenea concentrare pe reducerea personalului Departamentului de Stat? De ce o asemenea concentrare pe decapitarea conducerii? (…) Unde este mandatul de a retrage echipa Serviciului Extern de pe teren şi a ceda jocul în favoarea adversarilor noştri?’, adaugă ea.

‘Pierderea rapidă a atât de multor funcţionari de rang înalt are un efect serios, imediat şi tangibil asupra capacităţii Statelor Unite de a configura evenimentele globale’, avertizează dna Stephenson.

Fostul ambasador în Panama mai scrie, în numărul în curs de apariţie al publicaţiei Foreign Service Journal, că arta diplomaţiei trebuie apărată sub o administraţie ce pare înclinată spre ‘distrugerea guvernării aşa cum o ştim’.

Potrivit dnei Stephenson, decizia diplomaţilor de carieră a fost provocată în parte de măsura guvernului de ‘a tăia numărul promovărilor cu mai mult de jumătate’.

Citeşte şi: Autobuz plin cu pasageri PRĂBUŞIT în prăpastie. Cel puţin 27 de pakistanezi au murit

‘Talentelor cărora li se arată uşa nu sunt doar talentele noastre de top, ci şi talente care nu pot fi înlocuite peste noapte’, mai scrie Stephenson.

Fostul secretar de stat Madeleine Albright – o puternică susţinătoare a lui Hillary Clinton – a declarat miercuri la MSBNC că este ‘profund, profund tulburată’ de lipsa de personal, ‘pentru că nu poţi fi o mare putere în lume şi să nu ai un serviciu diplomatic funcţional’.

La un an după alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, nu există numiri pentru zeci de posturi de rang înalt vacante în Departamentul de Stat, arată monitorizarea făcută de Washington Post şi Partnership for Public Service.

Ritmul lent al numirilor în posturi cruciale se datorează şi numărului redus de persoane ‘eligibile’, preşedintele Trump refuzând pe oricine s-a opus candidaturii sale, situaţie în care se află majoritatea republicanilor din sistem.

Întrebat săptămâna trecută despre locurile vacante din Departamentul de Stat, preşedintele Trump a răspuns: ‘Eu sunt singurul care contează’.