DISTRIBUIȚI
AP

Departamentul de Stat american a confirmat joi organizarea unei conferinţe în luna iunie la Manama privind aspectele economice ale viitorului plan de pace american în Orientul Mijlociu în pofida anunţării de noi alegeri în Israel, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Nu avem în vedere nicio schimbare. Este fixată pentru 25 – 26 iunie în Bahrein, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Morgan Ortagus.


Citește și : John Bolton avertizează: Cred că amenințarea din partea Iranului încă există

Un alt oficial american a precizat, sub protecţia anonimatului, că elementele politice ale acestui plan ar urma să fie dezvăluite „la momentul potrivit”.

Ginerele şi consilierul preşedintelui american Donald Trump, Jared Kushner, lucrează de câteva luni la planul SUA de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian. Iniţial, el a anunţat că doreşte să aştepte rezultatul alegerilor din Israel desfăşurate în aprilie, apoi încheiere Ramadanului la începutul lunii iunie, pentru a-l prezenta oficial.

Dar în faţa incapacităţii premierului Benjamin Netanyahu, un aliat apropiat al preşedintelui Trump, de a forma o coaliţie guvernamentală, parlamentul israelian a votat miercuri seara propria dizolvare, alegătorii urmând să fie din nou chemaţi la urne pe 17 septembrie.

Pentru administraţia americană, conferinţa de la Manama reprezintă o ocazie de a încuraja sprijinirea unor potenţiale investiţii şi iniţiative economice ce ar putea fi facilitate de un acord de pace. Aceste investiţii ar urma să fie finanţate de ţările arabe din Golf, aliate ale SUA şi care se opun Iranului, aşa cum o face şi Israelul.

Liderii palestinieni au anunţat că nu vor participa la conferinţa de la Manama deoarece consideră că Washingtonul nu este un interlocutor credibil ca urmare a sprijinului său neclintit pentru statul evreu.

Citește și : Tensiunile dintre Belgrad şi Pristina se ampifică : Premierul Serbiei, persona non-grata în Kosovo

Jared Kushner a confirmat la începutul lunii mai că „acordul final” nu ar urma să facă referire la „două state”, sintagmă aflată de ani de zile în centrul abordării diplomatice la nivel mondial.

Procesul de pace israeliano-palestinian se află într-un punct mort din 2014, iar liderii palestinieni boicotează administraţia Trump după ce acesta a recunoscut în 2017 Ierusalimul drept capitală a Israelului.