DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: U.S. State Department spokesperson Ned Price speaks during a news conference in Washington, U.S. March 10, 2022. Manuel Balce Ceneta/Pool via REUTERS/File Photo

SUA au calificat drept „iresponsabile” afirmaţiile făcute „cu uşurinţă” de către preşedintele rus Vladimir Putin, care a relativizat miercuri riscul recurgerii la armă nucleară în conflictul din Ucraina, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Refuzând să-i răspundă direct lui Vladimir Putin, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA Ned Price a subliniat că „orice discurs uşor despre armele nucleare este absolut iresponsabil”, după ce preşedintele rus a sugerat că Rusia nu va folosi prima arma nucleară, ci doar „ca răspuns” la o posibilă lovitura inamică de acest tip pe teritoriul său.


Citește și :  Zelenski, desemnat ‘Persoana Anului 2022’ de revista americană Time

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că riscul unui război nuclear este în creştere pe fondul conflictului din Ucraina, dar a insistat că Rusia nu a ”înnebunit” şi nu va folosi prima arma nucleară, recurgerea la aceasta de către Moscova fiind posibilă doar ca răspuns la un atac, şi de asemenea, spre deosebire de SUA, Rusia nici nu va transfera astfel de arme la baze în alte ţări, notează AFP, Reuters şi EFE.

Doctrina militară a Rusiei prevede posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unui atac asupra sa cu astfel de arme ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui atac cu arme convenţionale însăşi existenţa statului rus este ameninţată.

Citește și : Putin crede că riscul de război nuclear creşte, dar asigură că Rusia nu va folosi prima arma atomică