DISTRIBUIȚI
Bring Me The News

Ministerul Justiţiei al SUA a anunţat miercuri că a deschis o anchetă asupra poliţiei din Minneapolis, la o zi după ce poliţistul alb Derek Chauvin a fost declarat vinovat de uciderea afro-americanului George Floyd, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.   

„Ministerul de Justiţie a declanşat o anchetă pentru a determina dacă poliţia din Minneapolis urmează un model sau practici neconstituţionale sau ilegale de menţinere a ordinii”, a declarat ministrul justiţiei american Merrick Garland.


Citește și : Derek Chauvin, simbolul abuzurilor polițienești din SUA

Ancheta, distinctă de cea asupra morţii lui George Floyd, vizează să determine dacă poliţia din Minneapolis, oraş din nordul SUA, face în mod sistematic uz excesiv de forţă, inclusiv în timpul manifestaţiilor legale, a adăugat el.

Ancheta va viza de asemenea posibile discriminări sau rele tratamente aplicate de poliţie unor persoane cu probleme de comportament, a afirmat Merrick Garland.

Dacă existenţa de practici ilegale va fi dovedită, ar putea urma o procedură judiciară menită să oblige oraşul să întreprindă reforme importante în poliţia sa. „Ministerul Justiţiei va acţiona în mod hotărât în această căutare a dreptăţii” la Minneapolis, a declarat Garland.

În timpul preşedinţiei lui Barack Obama, autorităţile federale au lansat anchete răsunătoare ce au vizat oraşe din SUA în care poliţişti erau acuzaţi de rasism sau abuz de putere, oraşe precum Baltimore, Chicago sau San Francisco.

Donald Trump s-a opus mai târziu unor asemenea investigaţii.

Citește și : Papa Francisc și-a programat o nouă vizită în Ecuador

Poliţistul alb Derek Chauvin a fost declarat marţi vinovat de uciderea afro-americanului George Floyd, la finalul unui răsunător proces care a marcat profund America, ilustrând divizările rasiale din ţară. Poliţistul, încătuşat, a fost imediat dus în arest. Anunţarea verdictului a stârnit o explozie de bucurie faţa tribunalului, în Statele Unite şi în întreaga lume.

Moartea lui George Floyd a suscitat manifestaţii antirasiste de o amploare istorică şi un val de indignare la nivel mondial împotriva violenţelor poliţiştilor.