DISTRIBUIȚI
Macedonia

Premierii grec şi macedonean – Alexis Tsipras şi Zoran Zaev – au discutat la telefon luni, au anunţat serviciile lui Tsipras, precizând că cei doi vor avea din nou o convorbire marţi, pentru a încheia discuţiile despre viitoarea denumire a Fostei republici iugoslave Macedonia (FYROM), relatează AFP, potrivit agerpres.

”Premierul Alexis Tsipras a avut în această după-amiază o convorbire la telefon cu premierul FYROM, Zoran Zaev, care s-a desfăşurat într-o atmosferă bună”, au indicat serviciile lui Tsipras într-un comunicat. ”Cei doi premieri au căzut de acord pentru încheierea discuţiilor în cadrul unei noi convorbiri telefonice marţi dimineaţa”, se mai spune în comunicat.


Citește și : Varşovia vrea să joace un „rol de cheie de boltă” între SUA și UE

Cele două guverne lucrează de luni de zile în încercarea de a soluţiona această problemă, care tensionează relaţiile dintre Atena şi Skopje din 1991.

Grecia îi refuză ţării vecine dreptul de a purta acelaşi nume cu cel al provinciei elene nordice Macedonia şi opune un veto la aderarea fostei republici iugoslave în NATO şi în Uniunea Europeană, atât timp cât problema nu este soluţionată, cu toate că ţări precum SUA, Rusia sau Marea Britanie recunosc deja Macedonia sub acest nume.

Atena nu desemnează statul vecin decât sub acronimul FYROM (Fosta republică iugoslavă Macedonia, în engleză), la fel ca Parisul şi Berlinul, printre altele.

Citește și : Secretarul de stat american lasă deschisă posibilitatea retragerii trupelor SUA staţionate în Coreea de Sud

Compromisul avut în vedere, şi care este respins de opoziţia atât faţă de Zaev cât şi faţă de Tsipras, vizează autorizarea ex-republicii iugoslave să adopte o denumire care să includă cuvântul ”Macedonia”, precum ”Macedonia de Nord”, care pare să fie într-o poziţie bună, dar sub rezerva ca această modificare să fie înscrisă în Constituţie.