DISTRIBUIȚI
NBC News

Regiunea Santa Cruz, capitala economică a Boliviei şi bastion al opoziţiei, a suspendat sâmbătă demonstraţiile împotriva guvernului, uneori violente, care au avut loc timp de 36 de zile şi care cereau organizarea anticipată a unui recensământ crucial în vederea alegerilor, informează AFP, potrivit agerpres.  

Romulo Calvo, liderul Comitetului Civic Departamental, un puternic conglomerat civil şi patronal, a declarat că „de acum facem o pauză, a patra, încetăm greva şi blocadele, fără să ne suspendăm lupta”.”Astăzi este o zi istorică, democraţia a câştigat”, a adăugat el într-o declaraţie pentru presă.


Citește și : Şefii de guvern din Polonia şi Lituania promit ajutor Ucrainei în cursul unei vizite la Kiev

Mai devreme în cursul aceleiaşi zile, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege al guvernului care prevede garantarea desfăşurării recensământului în martie 2024, o repartizare a resurselor economice şi reatribuirea locurilor înaintea alegerilor prezidenţiale din 2025. Camera inferioară a parlamentului a transmis proiectul Senatului.

Santa Cruz şi-a început protestele pe 22 octombrie, când au fost blocate străzi, bulevarde şi drumuri interdepartamentale pentru a cere preşedintelui de stânga Luis Arce să organizeze un recensământ al populaţiei până în 2023 deoarece distribuţia fondurilor publice şi alocarea locurilor în Parlament depind de populaţia fiecărei regiuni.

Regiunea Santa Cruz, guvernată de opoziţia de dreapta, se consideră dezavantajată de un recensământ ce datează de acum mai bine de zece ani şi este îngrijorată că reprezentarea ei nu va fi actualizată la timp pentru alegerile din 2025.

Această lună de proteste a fost marcată de violenţe soldate cu patru morţi şi peste 170 de răniţi, potrivit guvernului bolivian.

Citește și : Preşedinta Ungariei la Kiev: Cei în nevoie se pot baza întotdeauna pe unguri

Executivul a refuzat cererea regiunii Santa Cruz, considerând că din punct de vedere tehnic este imposibil să se organizeze recensământul în 2023 şi, prin urmare, a fixat desfăşurarea acestuia în martie 2024.