DISTRIBUIȚI
Los Angeles Times

Aleşii democraţi au introdus, vineri, în Congresul american, o propunere de lege vizând împiedicarea lui Donald Trump de a organiza summitul G7 din 2020 la clubul său de golf din Florida, relatează AFP, potrivit news.ro .

Democraţii au numit propunerea «THUG Act», după «Trump’s heist undermines the G7».


Citește și : Pentagon: Niciun soldat american nu va verifica respectarea ‘zonei de securitate’ între kurzi şi Turcia

Textul de lege, prezentat simultan în Camera Reprezentanţilor şi în Senat, vizează blocarea finanţării federale pentru acest summit.

„Precedentele summit-uri au fost costat 40 de milioane de dolari”, se arată în proiect.

Propunerea ar obliga şi transmiterea către Congres a tuturor documentele legate de modul în care s-a luat decizia ca acest summit să aibă loc în Florida.

Legea ar putea fi adoptată de Camera Reprezentanţilor, cu majoritate democrată, dar are puţine şanse să treacă de Senat, controlat de americani.

Donald Trump urmează să găzduiască viitorul summit G7 la clubul său de golf Doral International Resort, la Miami, în iunie 2020, a anunţat joi Casa Albă, o decizie controversată care probabil va ridica noi întrebări cu privire la un conflict de interese pe tema câştigurilor obţinute de afacerile lui Trump.

Trump a lansat ideea la summitul G7 de la Biarritz, în Franţa, unde a declarat pentru presă că proprietatea sa este mult mai bună decât alte locuri avute în vedere de administraţia sa, aflându-se în apropierea unui aeroport important şi oferind numeroase spaţii de cazare şi de conferinţă.

Ideea a provocat imediat polemică.

Trump se judecă deja în două procese în care este acuzat că încalcă o clauză din Constituţie cu privire la retribuţie (”emoluments clause”), care le interzice locatarilor Casei Albe să profite financiar în mod personal de pe urma guvernelor altor ţări.

Citește și : Hillary Clinton acuză Moscova că se implică iar în alegerile din SUA: ‘Tulsi Gabbard, favorită a ruşilor’

În aceste procese, deschise anul trecut de peste 200 de aleşi democraţi, petenţii îi reproşează că o serie de şefi de stat şi de delegaţii străine s-au cazat la hotelul său de la Washington şi la alte proprietăţi din lume.

Ei îl acuză pe Trump că obţine în mod ilegal profit de pe urma funcţiei de şef al statului, deoarece mulţi lideri străini, care vor să obţină favoruri politice de la miliardarul republican, îi alimentează conturile.

Clubul de golf al lui Trump se află la 13 kilometri de aeroportul din Miami.