DISTRIBUIȚI
Reuters

Liderul minorităţii democrate din Congresul Statelor Unite, Chuck Schumer, i-a cerut preşedintelui Donald Trump să desecretizeze motivele deciziei de a-l ucide pe generalul iranian Qassem Soleimani, transmite DPA, potrivit agerpres.

Democraţii consideră că atacul aerian de la Bagdad soldat cu moartea comandantului iranian a fost o provocare periculoasă. Schumer susţine că nu există nicio „justificare legitimă” pentru secretizarea notificării privind atribuţiile pe timp de război şi că americanii au dreptul să ştie de ce a dat preşedintele ordinul de atac.


Citește și: Scrisoarea americană de retragere din Irak este autentică, dar a fost trimisă din greșeală

„Este vital ca probleme de securitate naţională de o asemenea importanţă să fie aduse la timp la cunoştinţa poporului american. O notificare complet secretizată este pur şi simplu necorespunzătoare într-o societate democratică”, a arătat Schumer, într-o scrisoare trimisă lui Trump duminică. Documentul este semnat şi de senatorul Bob Menendez, democratul cu rangul cel mai înalt în comisia pentru relaţii externe a Senatului.

Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, a ridiculizat şi ea notificarea din partea lui Trump şi a susţinut că nu trebuia secretizată.

Citește și: CUTREMUR puternic în Indonezia

Trump a scris mai multe mesaje pe Twitter şi consideră că şi-a îndeplinit astfel obligaţia de a informa Congresul conform legii privind atribuţiile în caz de război (War Powers Act). Democraţii nu sunt de acord şi insistă să primească mai multe informaţii.

Casa Albă a susţinut că prin uciderea lui Soleimani a evitat atacuri „iminente” împotriva unor americani. Afirmaţia nu a fost însă susţinută cu niciun fel de dovezi, nici de preşedinte, nici de către alţi oficiali, ceea ce a provocat suspiciuni că Trump speră să folosească criza pentru a distrage atenţia de la inculparea sa de către Congres.