DISTRIBUIȚI
twitter

Restricţiile impuse pentru a încetini răspândirea pandemiei de coronavirus au reprezentat ceea ce Consiliul Europei descrie într-un nou raport drept un „regres al democraţiei” pe întregul continent, relatează marţi DPA, potrivit agerpres

Potrivit secretarului general Marija Pejcinovic Buric, chiar „acţiunile legitime” ale guvernelor pentru a face faţă virusului au redus libertăţile „în moduri care ar fi inacceptabile în vremuri normale”.


Citește și : Toți australienii trebuie să fie vaccinați până la sfârșitul anului

„Pericolul este ca această cultură democratică a noastră să nu se recupereze pe deplin”, a avertizat Pejcinovic Buric.

Cei 47 de membri ai Consiliului, printre care se numără şi unele dintre ţările cel mai greu lovite de pandemie, au intrat şi ieşit din lockdown-uri cu durată şi severitate diferite începând din martie 2020.

Unul dintre cele lungi lockdown-uri a fost al treilea din Irlanda, impus la sfârşitul lunii decembrie şi terminat abia luni, deşi multe restricţii rămân în vigoare, precum interzicerea redeschiderii restaurantelor.

Consiliul susţine că „restricţiile şi măsurile legate de COVID nu trebuie numai să fie necesare şi proporţionale, dar şi limitate ca durată”.

Astfel de restricţii, potrivit Consiliului, sunt permise numai dacă sunt „legale, proporţionale cu necesitatea de a proteja sănătatea şi siguranţa publică şi nediscriminatorii”.

Pe lângă menţionarea restrângerilor „excepţionale” asupra libertăţilor, precum libertatea de întrunire, Consiliul avertizează că femeile sunt mai vulnerabile la violenţa domestică, că atacurile împotriva migranţilor s-au înmulţit şi că independenţa judiciară nu a fost garantată „în unele ţări”.

Citește și : Regina Elisabeta a II-a și-a reluat atribuțiile oficiale! A ținut discursul de deschidere a parlamentului britanic – VIDEO

„În multe cazuri, problemele pe care le vedem sunt anterioare pandemiei de coronavirus”, a spus Pejcinovic Buric.

Cu toate acestea, pandemia a provocat de asemenea „un val de cenzură”, potrivit Consiliului, cu critici ai restricţiilor „suferind represalii” şi „fiind reduşi la tăcere”.