DISTRIBUIȚI
DW

Ministrul bosniac de interne Fahrudin Radoncic şi-a anunţat marţi demisia protestând faţă de politica ţării sale privind migraţia şi faţă de obstrucţionarea justiţiei în investigarea unui posibil caz de corupţie legat de achiziţia din China a unor ventilatoare pentru bolnavii de COVID-19 ce sunt nefuncţionale, informează agenţiile Reuters, DPA şi AFP, potrivit agerpres.

”Îmi voi prezenta demisia astăzi, după consiliul de miniştri şi din acel moment nu voi mai fi ministru”, a spus la o conferinţă de presă Fahrudin Radoncic, care conduce partidul centrist SBB în coaliţia guvernamentală de orientare naţionalistă.


Citește și : Richard Grenell și-a dat DEMISIA din funcţia de ambasador al SUA în Germania

Responsabilii bosniaci, inclusiv ministrul de externe Bisera Turkovic ”nu observă şi nu înţeleg ameninţarea de securitate” reprezentată de migranţii masaţi în Bosnia în încercarea de a trece graniţa cu Croaţia pentru a ajunge în UE, a spus Radoncic. El a propus luna trecută expulzarea celor circa 9.000 de migranţi ilegali, propunere care a stârnit critici din partea activiştilor pentru drepturile omului şi nu a fost aprobată de executiv.

Pe de altă parte, Radoncic a acuzat obstrucţionarea anchetei judiciare deschise după ce au fost cumpărate din China 100 de ventilatoare pentru respiraţie asistată pentru care s-au plătit şase milioane de dolari într-un contract bănuit a fi fost supraevaluat şi, în plus, aparatele primite sunt inutilizabile. El s-a referit la SDA, principalul partid bosniac (musulman), unul dintre membrii acestuia, Fadil Novalic, şef al guvernului federaţiei croato-musulmane, fiind arestat săptămâna trecută pentru deturnare de fonduri.

Citește și : Trump ar putea ordona retragerea rapidă a trupelor americane din Afganistan

În timp ce partidul SDA a acuzat Parchetul că desfăşoare un ”proces politic”, Fahrudin Radoncic afirmă că procurorii, poliţiştii şi judecătorii au fost transformaţi în ţinte, după ce procurorul general Gordana Tadic a primit ameninţări cu moartea pe reţelele de socializare.

Conform mai multor ONG-uri, Bosnia este o ţară cu o corupţie endemică, mai ales în rândul politicienilor, care însă rareori sunt condamnaţi de justiţie.