DISTRIBUIȚI
JerusalemOnline

Liderul miliţiei şiite libaneze Hezbollah (proiraniană), Sayyed Hassan Nasrallah, a acuzat duminică Arabia Saudită că l-a obligat pe premierul libanez Saad Hariri să demisioneze şi a făcut apel la calm şi răbdare în Liban, informează  agerpres .

„Demisia a fost o decizie saudită dictată prim-ministrului Saad Hariri şi care i-a fost impusă. Nu a fost nici intenţia, nici voinţa, nici decizia sa”, a spus Nasrallah într-un discurs transmis la televiziune.


Nasrallah l-a criticat pe Hariri că şi-a anunţat demisia de la Riad şi nu din Liban şi a acuzat guvernul saudit că „a scris” textul declaraţiei căreia Hariri i-a dat citire.

Citiți și : Liban : armata neagă existența unui complot privind asasinarea premierului Saad Hariri

„Nu ne-am dorit această demisie”, a insistat şeful Hezbollah, care a refuzat să răspundă direct acuzaţiilor formulate de premierul demisionar, care spusese că Hezbollah a impus o stare de „fapt împlinit prin forţa armelor” şi avertizase că „mâna Iranului va fi tăiată” dacă se va mai amesteca în treburile interne ale ţărilor arabe.

Liderul Hezbollah a pus sub semnul întrebării momentul ales pentru demisie, acum când „lucrurile păreau să se desfăşoare normal (…) în cadrul guvernului” libanez.

Arabia Saudită consideră Hezbollah organizaţie teroristă. Gruparea şiită este totodată un aliat apropiat al Iranului şiit, putere regională rivală a Arabiei Saudite sunite. Hezbollah este singurul partid libanez care şi-a păstrat armele după încheierea războiului civil din această ţară.