DISTRIBUIȚI

Suprafeţele defrişate din pădurile tropicale amazoniene din Brazilia au crescut cu 43% în aprilie în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, a doua creştere lunară consecutivă, distrugerea având loc înainte de sezonul anual al incendiilor, conform datelor guvernamentale preliminare publicate vineri, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

În primele patru luni ale anului 2021, defrişările din pădurea amazoniană din Brazilia au totalizat 1.157 kilometri pătraţi, o suprafaţă aproape similară cu cea a oraşului american Los Angeles şi în scădere cu 4% în comparaţie cu anul anterior, potrivit Institutului Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE).


Citește și : SOS Satele Copiilor anchetează abuzurile sexuale în structurile sale din Africa şi Asia

Brazilia se află sub presiune internaţională intensă, condusă de Statele Unite, pentru oprirea distrugerii celei mai mari păduri tropicale din lume, care joacă un rol esenţial în limitarea schimbărilor climatice catastrofale datorită cantităţilor considerabile de gaze cu efect de seră pe care le absoarbe.

La un summit pentru climă, organizat luna trecută de statele Unite, preşedintele brazilian Jair Bolsonaro s-a angajat să mărească fondurile alocate pentru protecţia mediului şi să pună capăt tăierilor ilegale de păduri în Amazonia până în anul 2030.

Însă, administraţia preşedintelui SUA, Joe Biden, care se află în discuţii pentru posibila finanţare a eforturilor braziliene pentru protecţia mediului, a declarat că se aşteaptă la acţiuni imediate pentru reducerea defrişărilor în acest an.

Fenomenul tăierilor ilegale de păduri şi incendiile forestiere au luat amploare după venirea lui Bolsonaro la putere, în 2019, suprafeţele defrişate atingând în 2020 la cel mai ridicat nivel din ultimi 12 ani, conform datelor guvernamentale.

”Biden nu doreşte să se afle într-o poziţie în care să dea impresia că este prea îngăduitor cu Brazilia când vine vorba de mediu”, a declarat Anya Prusa, asociat principal din partea institutului brazilian la Wilson Center din Washington.

Tendinţa generală a defrişărilor contează mai mult decât ce se întâmplă într-o singură lună, a adăugat Prusa. ”Dacă defrişările escaladează din nou, dacă vedem din nou incendii forestiere semnificative în Amazon în august şi septembrie anul acesta, va fi mai dificil ca SUA să continue să discute cu Brazilia”, a spus ea.

Reprezentanţii biroului de presă al lui Bolsonaro au transmis întrebări biroul vicepreşedintelui, care nu a răspuns imediat la o solicitare a Reuters de a comenta acest subiect.

Primele luni ale acestui an, când ploile intense i-au împiedicat pe tăietori să lucreze nestingheriţi în pădurea amazoniană, au limitat impactul asupra ratelor globale anuale ale defrişărilor, cele mai ridicate rate înregistrându-se în sezonul secetos, din mai până în octombrie.

Citește și : Bundestagul aprobă înfiinţarea Fundaţiei Helmut Kohl

Totodată, plafonul de nori din timpul sezonului ploios maschează suprafeţele recent despădurite, monitorizate de sateliţii guvernamentali. Acoperire norilor în regiune a variat de la 26% la 48% în primele patru luni ale acestui an, mult peste cele 17-32 de procente din aceeaşi perioadă a anului 2020.

Orice nouă suprafaţă defrişată care nu poate fi percepută de sateliţi este observată însă lunile următoare, când norii dispar.