DISTRIBUIȚI
iStock

Deficitul bugetar al SUA a atins nivelul record de peste 3.000 de miliarde de dolari, determinat de cheltuielile masive ale guvernului pentru ameliorarea efectelor coronavirusului, relatează BBC, potrivit mediafax.

Guvernul federal a cheltuit peste 6.000 de miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului fiscal, inclusiv 2.000 de miliarde de dolari pentru programe ce țin de coronavirus, a declarat Departamentul Trezoreriei.


Citește și : 53 de şcoli din Spania, infectate doar după prima săptămână de cursuri

Valoarea depășește încasările bugetare de 3.000 de miliarde de dolari.

Deficcitul este mai mult decât dublul recordului anterior, stabilit în 2009. La acea vreme, Washingtonul se confrunta cu consecințele crizei imobilare din 2008.

Chiar și înainte de pandemie, SUA se îndrepta spre un deficit de peste 1.000 de miliarde de dolari anul acesta.Dar cheltuielile menite să amortizeze impactul financiar al virusului au dus la explozia estimărilor inițiale.

Biroul pentru buget al Congresului a prezis luna aceasta că SUA va avea probabil un deficit pe tot anul de 3.300 de miliarde de dolari, mai mult decât triplul deficitului înregistrat anul trecut. Exercițiul financiar al guvernului federal se încheie în septembrie.

Agenția a declarat că se aștepta ca datoria totală a SUA să depășească 26.000 de miliarde de dolari.

Citește și : Medicul lui Berlusconi: Dacă s-ar fi infectat în timpul crizei sanitare, nu ar fi supravieţuit

La o audiere la Washington din iunie, Jerome Powell, șeful băncii centrale americane, a declarat membrilor Congresului că America cheltuie în mod „nesustenabil”, dar că reducerea deficitului nu ar trebui să fie o prioritate, având în vedere starea economiei.

Economia a scăzut cu o rată anuală de peste 30% în perioada aprilie-iunie, cea mai gravă contracție trimestrială înregistrată vreodată. Datele sugerează că disponibilizările și închiderile de afaceri continuă.