DISTRIBUIȚI
Reuters

Poliţia federală belgiană vrea ca următorul guvern să relaxeze cadrul legal de angajare de noi agenţi pentru a putea recruta persoane cu antecedente penale, pe fondul dificultăţii de a acoperi cele 3.700 de posturi vacante din cadrul forţelor sale, transmite EFE, potrivit agerpres.

„Nu putem să angajăm doar bărbaţi şi femei care au avut o viaţă ireproşabilă, nu lăsăm loc pentru cei care au comis o greşeală la tinereţe”, a declarat, într-un interviu publicat marţi în revista „Knack”, comisarul general Marc De Mesmaeker.


Citește și: Londra își reafirmă sprijinul pentru ambasadorul său din SUA

El a anunţat că va cere noului executiv să permită angajarea de agenţi cu un „cazier judiciar limitat”.

„Vom propune următorului guvern să relaxeze regulile cu obiectivul ca o persoană să se poată prezenta drept candidat cu un cazier judiciar limitat”, a arătat Mesmaeker.

De acum un an, sindicatele din poliţie reclamă o lipsă de personal pentru a putea acoperi 1.610 posturi de agenţi în Poliţia Federală şi 2.097 de posturi în poliţia locală.

Citește și: SUA vinde în Taiwan arme de miliarde de dolari

În mai, sindicatul SLPF Police a raportat că numărul candidaţilor pentru a intra în rândurile poliţiei a scăzut cu peste 30% între 2014 şi 2018 ca urmare a unei pierderi de atractivitate pentru profesie atribuită deciziilor ultimelor guverne de a îngheţa acordarea gradelor şi avansările sub nivelul altor posturi din administraţia publică.

La aceasta se adaugă, potrivit sindicatului menţionat, violenţa care face victime în rândul forţelor de securitate şi creşterea plângerilor „fără sens” contra agenţilor, cu consecinţe psihologice pentru cei afectaţi. Acesta solicită un statut al poliţistului, reevaluarea criteriilor de performanţă profesională şi modificarea calculului pensiilor.