DISTRIBUIȚI
DW

Experţi în securitate informatică au descoperit deficiente grave la un program informatic folosit pentru înregistrarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 24 septembrie din Germania, a dezvăluit joi săptămânalul Die Zeit, relatează AFP.

Potrivit organizaţiei Chaos Computer Club (CCC), una dintre cele mai influente organizaţii de hackeri din Europa, citată de revistă, transmiterea datelor electorale din municipalităţi către Comisia Electorală nu este protejată de un sistem de codare sau de un sistem de autentificare eficient.


Acest program informatic are probleme atât de grave încât nu trebuie folosit niciodată în alegerile germane, a afirmat un purtător de cuvânt al CCC, Linus Neumann, citat de Die Zeit.

„Nu există un sistem de codare real, ci doar un sistem de mascare”, a adăugat el.

„Posibilităţile unui atac (informatic) şi deficienţele sunt atât de mari încât ne-au depăşit cele mai grave temeri”, a spus el.

Inventatorul programului PC-Wahl, Volker Berninger, a negat însă că alegerile legislative, în urma cărora cancelarul Angela Merkel ar putea obţine cel de-al patrulea mandat, pot fi manipulate în acest mod.

„În cel mai rău caz, cineva ar putea provoca confuzie”, a insistat el. „Atunci ar exista rezultate false pe Internet, însă pe hârtie vom avea întotdeauna rezultatele corecte”, a adăugat el.

Pirateria şi spionajul informatic sunt în centrul unei ample dezbateri în Germania, în condiţiile în care Camera Deputaţilor (Bundestag-ul) a fost în trecut victima unor importante atacuri cibernetice.

Potrivit revistei Die Zeit, Comisia Electorală încearcă în prezent să rezolve deficienţele informatice.