DISTRIBUIȚI
TED.com

Declinul populaţiilor de albine reprezintă o ”ameninţare serioasă” la adresa planetei, a avertizat luni Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) care a solicitat statelor ”să facă mai multe” pentru a ”proteja aceşti aliaţi indispensabili în lupta contra foametei şi malnutriţiei”, informează AFP, potrivit agerpres.

„Albinele sunt extrem de ameninţate de efectele combinate ale schimbărilor climatice, agriculturii intensive, utilizării pesticidelor, pierderii biodiversităţii şi poluării”, a declarat José Graziano da Silva, director general al FAO într-un comunicat emis luni, cu ocazia Zilei Mondiale a Albinelor.


Citește și : Nigel Farage, ţinta unui atac cu MILKSHAKE – VIDEO

Graziano da Silva a subliniat că ”absenţa albinelor şi a altor polenizatori” care participă, prin polenizare, la fertilizare şi, prin urmare, la reproducerea plantelor, ”ar distruge culturile de cafea, mere, migdale, roşii sau cacao”.

În cazul în care va continua tendinţa de declin a populaţiilor de insecte polenizatoare, precum albinele, „fructele, nucile şi alte legume” ar putea fi înlocuite cu alte culturi ”precum orezul, porumbul şi cartofii”, mai puţin legate de polenizare, favorizând astfel regimuri alimentare dezechilibrate”, subliniază FAO.

Graziano da Silva a făcut apel la ţările membre să „se orienteze spre politici alimentare şi sisteme durabile în favoarea polenizatorilor”.

„Chiar şi lăsând florile să crească acolo unde sunt contribuie la acest efort prin hrănirea albinelor”, a explicat oficialul.

Citește și : Turcia trebuie să respecte drepturile suverane ale Ciprului (Michel Barnier)

Ziua mondială a albinelor se sărbătoreşte, în fiecare an, la 20 mai în scopul evidenţierii importanţei albinelor pentru umanitate şi necesităţii protejării acestora dar şi a altor polenizatoare.

Ziua a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia.