DISTRIBUIȚI
Vice

Jiri Ovcacek, purtător de cuvânt al preşedintelui Cehiei, a comparat joi Uniunea Europeană cu Al Treilea Reich – Germania condusă de Adolf Hitler, informează Reuters. 

Ovcacek a condamnat reglementările europene, menţionând cazul unei băuturi alcoolice din cartofi, produsă în Cehia, care nu poate fi denumită „rom”, deoarece UE prevede că romul este făcut din trestie de zahăr. Citând pe Facebook un articol de pe un site web ceh pe această temă, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Milos Zeman a adăugat comentariul: „Imperiul a decis că în protectorat nu se va mai putea bea tuzemak” („romul” ceh – n. red.).


Pentru cehi, termenul „imperiu” se referă de multe ori la Reich-ul nazist, care a numit Cehia „protectorat” în timpul celui de-al doilea război mondial, arată Reuters.

Solicitat să se explice, Ovcacek a declarat că exprimarea sa este justificată deoarece „arată insensibilitatea absolută a Comisiei Europene”.

Preşedintele Zeman se prezintă ca pro-european şi adept al unei Uniuni Europene federale, dar a adoptat uneori puncte de vedere pro-ruse şi împotriva imigraţiei şi a consolidat relaţiile cu China, spre deosebire de predecesorul său, Vaclav Havel, cunoscut ca pro-occidental şi apărător al drepturilor omului. Purtătorul său de cuvânt, Jiri Ovcacek, a mai provocat controverse la Praga şi în trecut, prin ieşiri împotriva premierului Bohuslav Sobotka, a unor miniştri şi a presei.