DISTRIBUIȚI
bt.dk

Danemarca va prelungi pentru încă şase luni controalele la graniţa cu Germania, având în vedere ameninţările la adresa securităţii şi necesitatea de a ţine sub control fluxul de migranţi, informează vineri agenţia germană de presă dpa, potrivit agerpres.

„Se menţin la un nivel ridicat ameninţarea teroristă împotriva Danemarcei şi presiunea la graniţele externe ale Europei”, a spus Inger Stojberg, ministrul danez pentru imigraţie şi integrare.


Citeşte şi: Un avion de pasageri indian a lovit la decolare zidul unui aeroport – FOTO/VIDEO

Ea a precizat că guvernul danez a informat Comisia Europeană şi alte state ale Uniunii Europene în legătură cu decizia sa. Extinderea controalelor va intra în vigoare la 12 noiembrie.

Mai devreme vineri, şi Germania a anunţat că va prelungi controalele la frontiera cu Austria cu şase luni, până în mai 2019. 

Citeşte şi: Regatul Unit legalizează canabisul medicinal

Şase ţări au reintrodus din 2015 controale în spaţiul Schengen (Franţa, Germania, Austria, Danemarca, Suedia, Norvegia), utilizând derogări legale de la principiul liberei circulaţii. Majoritatea ţărilor au justificat iniţial aceste măsuri prin valul de migranţi ilegali în interiorul UE, dar au invocat totodată şi temeri legate de securitate, în special atentate jihadiste care au vizat ţări europene.

Comisia Europeană ceruse tot vineri ‘să se pună capăt’ prelungirii controalelor la frontierele interne ale spaţiului Schengen, o măsură care ar trebui să fie excepţională, dar care a fost în mod repetat reînnoită de mai multe ţări.