DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a ordonat deschiderea în mod excepţional timp de o lună a graniţei cu Gaza cu ocazia Ramadanului, măsură ce survine după protestele în care au fost ucişi luni aproximativ 60 de palestinieni de armata israeliană la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza, relatează AFP, potrivit agerpres.

Abdel Fattah al-Sissi a indicat joi seara pe pagina sa de Facebook că această decizie a fost luată pentru a „diminua suferinţa” populaţiei din enclava palestiniană, care are două milioane de locuitori. Fâşia Gaza se află sub blocadă israeliană de peste 10 ani.


Citeşte şi: Autorităţile din Malaezia au ieşit din casa fostului premier cu 72 de saci cu bani şi bijuterii

Terminalul de frontieră de la Rafah din Egipt, singura deschidere a Fâşiei Gaza spre lume care nu este controlată de Israel, a fost în mare măsură închis în ultimii ani.

Autorităţile egiptene au relaţii tensionate cu mişcarea palestiniană Hamas care controlează Fâşia Gaza, mişcarea islamistă care provine din confreria Frăţia musulmană, interzisă în Egipt.

Deschiderea frontierei a fost anunţată cu câteva ore înainte unei reuniuni planificate la Istanbul a liderilor lumii musulmane pentru a condamna statul evreu după uciderea luni în Fâşia Gaza a aproximativ 60 de palestinieni de către armata israeliană.

Acest „summit extraordinar” al Organizaţiei Conferinţei Islamice (OCI) va fi prezidat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. O manifestaţie de amploare în sprijinul palestinienilor urmează să aibă loc vineri după-amiază la Istanbul.

Citeşte şi: Romaero a semnat cu Israelul un acord ce permite exportul sistemelor antirachetă Iron Dome

Preşedintele egiptean a declarat miercuri seara că este ”în contact” cu israelienii şi palestinienii pentru a opri vărsarea de sânge în Fâşia Gaza.

Egiptul este, cu Iordania, singura ţară arabă care a încheiat un tratat de pace cu Israelul. Cairo este, de asemenea, implicat în convorbiri menite să ducă la o reconciliere interpalestiniană, între Hamas, care conduce Gaza, sub blocadă israeliană, şi Fatah, grupare aflată la putere în Cisiordania. Terminalul de la Rafah a fost deschis ultima dată în 2013, timp de trei săptămâni.