DISTRIBUIȚI
RFE/RL

Ministrul iranian de Externe Javad Zarif a transmis că va trimite scrisori tuturor miniștrilor de Externe pentru a-i anunța că decizia Statelor Unite de a desemna Gardienii Revoluției drept grupare teroristă va avea consecințe, relatează Reuters, scrie Mediafax.

Javad Zarif a trimis scrisori similare lui Antonio Guterres, secretarul general al ONU și Consiliului de Securitate ONU, pentru a protesta față de decizia „ilegală” a Statelor Unite.


Citește și : Sudan: Noul şef al consiliului militar și-a format ‘echipa’

„Vom trimite mesaje miniștrilor de Externe ai tuturor țărilor pentru a le transmite că este necesar să își exprime poziția și pentru a-i avertiza că această măsură fără precedent a Statelor Unite va avea consecințe”, a declarat duminică Zarif.

Statele Unite au desemnat, luni, Gardienii Revoluţiei iraniene drept organizaţie teroristă, preşedintele Donald Trump argumentând că decizia fără precedent confirmă realitatea că Iranul oferă susţinere grupurilor teroriste şi practică terorismul.

Departamentul de Stat de la Washington a catalogat Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice drept organizaţie teroristă străină. Este prima dată când pe lista organizaţiilor teroriste alcătuită de Statele Unite se numără o structură militară de stat. Organismul militar a fost fondat de ayatollahul Ruhollah Khomeini şi este parte a Forţelor Armate create după Revoluţia islamică din 1979.

Administraţia de la Teheran a catalogat drept „ilegală” decizia Statelor Unite de a introduce Gardienii Revoluţiei pe lista organizaţiilor teroriste, afirmând că „regimul american” este de fapt „susţinător al terorismului”.

Citește și : Trei morţi şi trei răniţi într-o coliziune pe un aeroport din Nepal, în apropierea Muntelui Everest

Oficialii iranieni au condamnat decizia președintelui american și au ripostat prin introducerea Comandamentului Central American (CENTCOM) pe lista de organizații teroriste a Teheranului.