DISTRIBUIȚI
France24

Ministrul algerian al Veteranilor de Război, Tayeb Zitouni a calificat joi drept progres şi un pas înainte recunoaşterea de către Franţa a responsabilităţii sale în moartea sub tortură a militantului comunist Maurice Audin în timpul războiului din Algeria, relatează AFP, potrivit agerpres.

Decizia preşedintelui Emmanuel ‘Macron privind recunoaşterea de către Franţa a asasinării lui Maurice Audin este un pas înainte „, a declarat ministrul Tayeb Zitouni pentru televiziunea privată Ennahar TV.


Citește și : Franţa avertizează în legătură cu riscul unor crime de război în Siria

Potrivit agenţiei naţionale de presă APS, el a calificat această abordare ”ca nefiind lăudabilă”, văzând în aceasta ”o dovadă că vor exista mai multe recunoaşteri” ale crimelor comise de Franţa în timpul războiului din Algeria (1954-1962).

Aceste infracţiuni ”nu poate fi negate de către un uituc şi ignorant al istoriei”, a declarat Zitouni, asigurând, de asemenea, că ”dosarul istoriei Franţei şi Algeriei va fi tratat cu înţelepciune de către cele două ţări”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron ”va recunoaşte responsabilitatea statului în ce priveşte dispariţia” la Alger, în 1957, a lui Maurice Audin, un militant comunist francez angajat în favoarea independenţei Algeriei, a anunţat joi un deputat al majorităţii parlamentare.

Macron s-a deplasat joi la domiciliul văduvei lui Maurice Audin, Josette Audin, în vârstă de 87 de ani, pentru a-i înmâna public o declaraţie prin care se recunoaşte dispariţia în urmă cu 25 de ani a soţului ei, tată a trei copii.

Prin acest document, preşedintele Macron „recunoaşte, în numele Republicii Franceze, că Maurice Audin a fost torturat şi executat sau torturat până la moarte”.

El va recunoaşte că adevărul este că Maurice Audin făcea parte din rândul tuturor celor care au fost victimele unui sistem, a adăugat Villani, un apropiat al familiei lui Maurice Audin, arestat pe 11 iunie 1957 în timpul bătăliei pentru Alger, când Algeria aparţinea Franţei. Războiul care a dus la independenţa Algeriei şi consecinţele sale reprezintă o latură foarte sensibilă a istoriei Franţei.

Citește și : Spania: Premierul Pedro Sanchez neagă acuzaţiile de plagiat care i se aduc

Arestat de către paraşutişti la domiciliul său din Alger pe 11 iunie 1957, Maurice Audin (atunci în vârstă de 25 de ani), matematician şi asistent la Universitatea din Alger, a fost suspectat că găzduieşte membri ai celulei armate a Partidului Comunist Algerian. El a fost torturat de mai multe ori într-o vilă din cartierul El Biar din Alger.

Zece zile mai târziu, Josette Audin află în mod oficial că soţul său a evadat în cursul unui transfer. Aceasta va rămâne varianta oficială până când fostul preşedinte Francois Hollande a afirmat în 2014 că ”Audin nu a evadat”, ci ”a murit în timpul detenţiei”.