DISTRIBUIȚI

Rusia a ameninţat joi că va riposta la planul Norvegiei privind dublarea numărului de puşcaşi marini ai contingentului SUA de pe teritoriul său, spunând că este o decizie ‘ostilă’ ce nu va rămâne fără consecinţe, informează Reuters, scrie agerpres.

Oslo a anunţat marţi că va cere Statelor Unite, aliatul său din cadrul NATO, să trimită 700 de puşcaşi marini în Norvegia în 2019, faţă de 330 în prezent, indicând că trupele suplimentare vor fi instalate mai aproape de graniţa cu Rusia.


Citește și : Guvernul Spaniei se arată deschis mutării catalanilor închişi mai aproape de casele lor

‘Aceasta face ca Norvegia să fie mai puţin previzibilă şi ar putea cauza o creştere a tensiunii, declanşând o cursă a înarmării şi destabilizând situaţia din nordul Europei’, precizează Ambasada Rusiei din Oslo pe pagina sa de Facebook.

‘Vedem asta ca pe ceva clar ostil şi aceasta nu va rămâne fără consecinţe’, avertizează textul.

Îngrijorarea Norvegiei în legătură cu vecinul său s-a accentuat după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, chiar dacă nu întrevede o ameninţare directă din partea Rusiei.

Citește și : Criza migraţiei pune în pericol însăşi supravieţuirea Uniunii Europene (Antonio Tajani)

Primul contingent de puşcaşi marini americani a sosit în Norvegia în ianuarie 2017 pentru a se antrena în condiţii de iarnă. Rotaţia lor are loc la fiecare şase luni.

Miercuri, Flota rusă a Nordului a lansat exerciţii navale de anvergură în Marea Barents. Norvegia va găzdui spre sfârşitul acestui an cele mai importante manevre NATO din ultimele decenii.