DISTRIBUIȚI
CNN.com

Ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Nikki Haley, a afirmat duminică după-amiază că decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de a muta ambasada Statelor Unite „va ajuta procesul de pace” din Orientul Mijlociu, relatează AFP. 

„Cred cu tărie că aceasta va face să avanseze lucrurile pentru procesul de pace”, a declarat Nikki Haley la postul de televiziune CNN, fără să ofere mai multe detalii în pofida insistenţelor jurnalistului.


Donald Trump „a îndeplinit voinţa poporului american”, a adăugat ea, referindu-se la o lege adoptată de Congres în 1995 şi a cărei aplicare a fost sistematic amânată de preşedinţii succesivi. Acest text recomandă transferul ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, „capitala statului Israel”.

Zeci de mii de manifestanţi au ieşit din nou pe străzi duminică în Orientul Mijlociu şi în alte regiuni ale lumii pentru a protesta faţă de decizia liderului de la Casa Albă, anunţată miercuri.

„În ce îi priveşte pe nemulţumiţi, ştiam că se va întâmpla asta. Curajul este însă la baza ei. Atunci când iei o decizie, îi vezi pe unii care o consideră negativă, iar pe alţii care o consideră pozitivă”, s-a apărat Nikki Haley.

După 22 de ani de amânări, preşedintele a considerat că, „de acum, este timpul de a face ca lucrurile să avanseze”.

„În prezent, ei (israelienii şi palestinienii) se pot reuni pentru a decide care vor fi graniţele, ei sunt cei care decid limitele şi lor le revine să discute despre ce vor ca să devină Ierusalimul”, a continuat ambasadoarea americană.

„Nu am vorbit despre limite şi graniţe dintr-un motiv. În ceea ce priveşte Ierusalimul de Est sau altă regiune, asta este între palestinieni şi israelieni, nu este treaba americanilor să decidă”, a comentat reprezentanta SUA la Naţiunile Unite.