DISTRIBUIȚI
afp

Un armistiţiu parţial de o săptămână a intrat în vigoare sâmbătă în Afganistan, marcând un posibil punct de cotitură istorică în conflictul de 18 ani între armata americană şi talibani, scrie France Presse, potrivit agerpres.

Acest armistiţiu gradual trebuia să intre în vigoare la miezul nopţii (vineri 19:30 GMT), înainte de eventuala semnare a unui acord istoric la 29 februarie, cu condiţia ca o scădere a atacurilor să fie constatată pe întreg teritoriul afgan.


Citește și : Teroriştii ‘sunt în general bărbaţi de confesiune musulmană’ (CEO-ul Ryanair)

În pofida unor incidente izolate de la începutul armistiţiului, cum ar fi cele din provincia Balkh (nord), unde insurgenţii au ucis doi soldaţi afgani, potrivit unui responsabil local, generalul Scott Miller, comandantul forţelor americane şi NATO în Afganistan, s-a declarat încrezător într-o conferinţă de presă la Kabul sâmbătă dimineaţă.

„Este prima dimineaţă când pot ieşi fără teama de a fi ucis în urma unei bombe sau a unui atac sinucigaş”, a declarat pentru AFP Habib Ullah, şofer de taxi din Kabul. „Sper ca aşa să fie mereu’, şi-a exprimat speranţa el.

Qais Haqjo, un fierar de 23 de ani, este mai puţin optimist. „Cred că americanii sunt pe cale să fugă, deschizând astfel calea pentru ca talibanii să se întoarcă şi să guverneze ţara ca la mijlocul anilor ’90”, a spus el în atelierul său din capitala afgană.

Acest armistiţiu sau „reducerea violenţelor” este destinat să demonstreze bunăvoinţa insurgenţilor islamişti înainte de preconizata semnare, la sfârşitul lunii, a unui acord cu Washingtonul privind retragerea treptată a trupelor americane în schimbul unor garanţii de securitate pentru talibani.

„Acesta este în mod clar un efort condiţionat, este o perioadă de testare”, a subliniat generalul Miller.

„Avem un foarte bun mecanism pentru a măsura ceea ce se întâmplă în fiecare tabără”, a indicat el, admiţând că buna comunicarea dintre cele două părţi ar fi crucială pentru buna derulare a acestui armistiţiu parţial.

Cele două tabere rămân în contact prin „canalul de comunicare militară de la Doha” pentru a supraveghea situaţia pe teren şi a reacţiona la eventuale încălcări ale încetării focului, a precizat generalul american.

„Noi am suspendat operaţiunile noastre ofensive pe teren”, a adăugat generalul Miller, precizând totodată că forţele americane rămân pregătite pentru a riposta în caz de atac.

Ministrul afgan al apărării, Assadullah Khalid, a confirmat la rândul său în aceeaşi conferinţă de presă că toate operaţiunile forţelor afgane au fost oprite, dar a avertizat împotriva unor provocări.

Chiar dacă talibanii au spus că insurgenţii se vor abţine să intre în zonele controlate de guvern pe durata armistiţiului, un responsabil afgan a asigurat că aceştia vor fi „bineveniţi” şi că forţele de securitate îi vor primi „cu braţele deschise”, la fel ca în timpul armistiţiului din 2018.

„Am primit ordin de la comandanţii noştri care ne cer să fim pregătiţi pentru reducerea violenţelor”, a decarat pentru AFP un taliban din districtul Maiwand, în provincia Kandahar (sud).

Citește și : Macron cere un summit cu Germania, Rusia şi Turcia privind situaţia din Siria

Un alt comandant taliban cu sediul la Kandahar, Hafiz Saeed Hedayat, a afirmat totodată că diminuarea luptelor se va aplica doar „oraşelor şi drumurilor principale”. „Aceasta poate să însemne că violenţa ar putea continua în districtele” rurale, a spus el.

„Următoarele etape ale procesului de pace vor depinde de evaluarea reducerii violenţei în săptămâna care urmează”, a avertizat preşedintele afgan Ashraf Ghani, oficial reales pentru al doilea mandat, conform rezultatelor finale ale alegerilor date publicităţii săptămâna aceasta.