DISTRIBUIȚI
This, March 20, 2021, image taken by the Icelandic Coast Guard shows the lava flowing from the erupting Fagradalsfjall volcano some 40 km west of the Icelandic capital Reykjavik, on March 20, 2021. - A volcano erupted in Iceland on Friday some 40 kilometres (25 miles) from the capital Reykjavik, the Icelandic Meteorological Office said, as a red cloud lit up the night sky and a no-fly zone was established in the area. (Photo by Icelandic Coast Guard / AFP) (Photo by ICELANDIC COAST GUARD/AFP via Getty Images)

Debitul lavei care se scurge din micul crater Meradalir din Islanda, unde o erupţie vulcanică este în desfăşurare din 3 august, s-a ”diminuat puternic”, a indicat marţi Institutul de ştiinţe ale Pământului, potrivit AFP, scrie agerpres.   

Pâraie de lavă roşiatică se scurgeau în continuare din craterul situat în valea nelocuită Meradalir, în sud-vestul Islandei, unde o fisură s-a produs în sol în urmă cu aproape două săptămâni.


Citește și : Recesiunea globală SCADE preţul petrolului

Jeturi care expulzează magma topită la mai mulţi metri înălţime, însoţite de nori de gaze vulcanice sunt vizibile în imaginile transmise în direct de presa locală.

Fluxul a fost însă estimat la circa patru metri cubi pe secundă în aceste ultime zile, în comparaţie cu 11 în urmă cu o săptămână şi aproape 33 de metri cubi pe secundă în primele ore ale erupţiei.

”Incertitudinea este ridicată din cauza unor măsurători punctuale pe perioade destul de scurte”, a avertizat Institutul de ştiinţe ale Terrei, la originea acestei evaluări. ”Dar în mod global măsurătorile (…) arată că erupţia a scăzut net” în intensitate, a adăugate el.

Lava se deversează pe o distanţă mai scurtă la vale, iar dimensiunile fântânilor s-au redus. Din conul vulcanic, care acum aproape s-a închis complet, nu se mai scurge decât un singur canal de lavă.

”Este imposibil de spus în acest stadiu dacă sfârşitul erupţiei este aproape sau dacă este vorba doar despre o pauză temporară a erupţiei”, a mai spus analistul de specialitate.

Cantitatea de lavă se situează la niveluri apropiate de cele ale erupţiei de anul trecut din apropiere de muntele Fagradalsfjall, unde fluxul a variat între patru şi opt metri cubi pe secundă timp de aproape o lună înainte de a creşte brusc.

Citește și : Armata rusă NU are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina

Amplasamentul, foarte popular şi situat la mai puţin de 40 de kilometri de Reykjavik, a doborât recorduri de vizitare în acest weekend, cu un maxim de aproape 6.700 de vizitatori înregistraţi duminică.

În total, peste 50.000 de vizitatori au străbătut poteca ce duce la vulcan şi la câmpul său de lavă – care acoperă în prezent 126 de hectare -, potrivit cifrelor Biroului de turism islandez.