DISTRIBUIȚI
Il Messaggero

Aplicaţia ‘Immuni’ aleasă de Italia pentru urmărirea contactelor persoanelor infectate cu noul coronavirus şi oprirea răspândirii acestuia a fost descărcată de 500.000 de persoane în 24 de ore, devenind aplicaţia mobilă cu cele mai multe descărcări la nivel naţional, relatează miercuri cotidianul Corriere della Sera, potrivit AFP şi agerpres.

‘Peste 500.000 de descărcări în 24 de ore şi primul loc în clasamentul italian al celor mai descărcate aplicaţii’, a scris publicaţia milaneză.


Citește și: Justin Trudeau a ezitat îndelung să răspundă la o întrebare legată de Trump

Aplicaţia ‘a fost apreciată pentru simplitatea sa şi cetăţenii i-au înţeles utilitatea’, a comentat ministrul pentru inovaţie, Paola Pisano, citată de acelaşi cotidian.

Acest rezultat este cu atât mai surprinzător, cu cât aplicaţia va deveni operaţională de-abia de luni, 8 iunie, în patru regiuni (Liguria, Marche, Abruzzo şi Puglia) care o vor testa, iar celelalte 16 vor urma, în principiu, după încă o săptămână.

Aplicaţia ‘Immuni’ a fost realizată de firma Bending Spoons din Milano, cu sprijinul unui centru medical, şi respectă regulile enunţate de Uniunea Europeană, potrivit guvernului italian.

Ea se bazează pe tehnologia bluetooth, nu pe geolocalizare. Fiecare este liber să o descarce şi dispune de control asupra datelor personale, care vor fi stocate doar pe telefonul mobil.

Citește și: Trump este criticat pentru o poză cu BIBLIA în mână

Dacă un utilizator descoperă că este pozitiv la noul coronavirus, el este cel care îşi trimite datele către un server, care caută în memorie pentru a-i găsi contactele prin bluetooth şi a-i avertiza pe aceia susceptibili să-l fi întâlnit.

Firma Bending Spoons a cedat gratuit guvernului toate drepturile de utilizare pentru aplicaţie, precum şi pentru actualizările ulterioare.

Italia este una din ţările cele mai afectate de pandemia de COVID-19, având raportate peste 33.500 de decese la 233.599 de cazuri de infectare confirmate.