DISTRIBUIȚI

Artistul japonez Daizaburo Sakamoto va petrece trei zile într-o groapă săpată în pământ ca parte dintr-o reprezentaţie susţinută în cadrul celei de-a 15-a ediţii a expoziţiei de artă Documenta din Germania, informează DPA, potrivit agerpres.

Artistul a anunţat într-un comunicat că va săpa chiar el groapa în cadrul evenimentului găzduit de oraşul Kassel. ”Creativitatea universală a umanităţii există în acea groapă. Este viziunea mea asupra lucrurilor”, a spus el.


Citeşte şi: Bărbatul căutat de tot FBI-ul a fost UCIS într-un lan de porumb – Black News

Organizatorii Documenta au precizat joi că Sakamoto va rămâne în groapă până vineri, după ce va intra marţi înauntru.

În Japonia, există o credinţă tradiţională în natura cu munţi şi păduri, a precizat artistul în comunicat. Oamenii care au păstrat această credinţă se cheamă Yamabushi sau călugări de munte.

”Merg în adâncul naturii şi performează ritualuri mistice”, a explicat Sakamoto. ”Unul dintre aceste ritualuri este legat de peşteri şi gropi”. Artistul spune că a fost şi el călugăr de munte în urmă cu 17 ani.

Potrivit expoziţiei, Sakamoto este de asemenea designer şi proprietarul unei cafenele. Locuieşte la poalele Dewa Sanzan, un munte considerat sacru în Japonia, şi practică un stil tradiţional de viaţă.

Potrivit Documenta, reprezentaţia lui face parte din programul public al reţelei experimentale Composting Knowledge. ”Bazată pe ideea unei fertilizator cultural colectiv, aduce laolaltă materiale şi resurse diverse – printre care cunoştinţe, timp, idei, spaţiu sau bani – pentru a îndeplini principii colaborative, nonierarhice şi orientate spre vecinătate”, se mai spune în comunicat.

Citeşte şi: Cercetătorii italieni au creat un vaccin anti-cancer ‘foarte promiţător’ – Black News

Reţeaua reuneşte peste 20 de participanţi din Kassel, Tokyo, Sofia, Holualoa, Singapore, Beirut, Zurich, Toronto, Stockholm şi Londra.

Expoziţia Documenta, desfăşurată în Kassel începând din 1955, este considerată, alături de Bienala de la Veneţia, cea mai importantă expoziţie de artă contemporană din lume. Este organizată o dată la cinci ani. Ediţia de anul acesta îşi închide porţile pe 25 septembrie.