DISTRIBUIȚI

Bombardamentele forţelor ruse în Siria s-au redus după ce Rusia a atacat Ucraina, a afirmat vineri organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) într-un raport preluat de AFP, transmite şi agerpres.

OSDO, cu sediul în Regatul Unit, a marcat şapte ani de la începutul intervenţiei militare a Rusiei în războiul civil din Siria, de partea regimului de la Damasc al preşedintelui Bashar al-Assad.


Citeşte şi: Uraganul Ian a devastat Florida şi se îndreaptă acum spre sudul SUA; cel puţin 12 oameni au murit – Black News

Conform raportului citat, din 30 septembrie anul trecut, atacurile ruse au ucis 241 de oameni, marea majoritate combatanţi din gruparea jihadistă Statul Islamic. Printre victime s-au numărat însă şi 28 de civili.

Cel mai grav bilanţ al bombardamentelor ruşilor s-a înregistrat în 2015, primul an al intervenţiei: 9364 de morţi, dintre care 3804 civili (906 copii, 561 de femei şi 2337 de bărbaţi), consemnează OSDO, care are o reţea extinsă de surse în Siria.

În total, au murit în urma atacurilor ruse peste 21.000 de oameni, dintre care 8697 de civili, inclusiv 2112 copii.

Citeşte şi: Uniunea Europeană lucrează la un nou indice pentru gazele naturale lichefiate – Black News

În prezent, însă, „ruşii sunt ocupaţi cu ceea ce se întâmplă în Ucraina”, iar ca urmare intensitatea bombardamentelor din Siria a scăzut „considerabil”.

Războiul din Siria, declanşat de reprimarea manifestaţiile pentru democraţie, a distrus infrastructura ţării, a obligat milioane de oameni să se strămute şi a lăsat în urmă aproximativ o jumătate de milion de morţi.