DISTRIBUIȚI
GdS

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a făcut apel miercuri la liderii Uniunii Europene să permită Marii Britanii o amânare a termenului prevăzut pentru retragerea sa din blocul comunitar, care este în acest moment 31 octombrie, transmit dpa şi EFE, potrivit agerpres.

Această extindere „îi va permite Marii Britanii să-şi clarifice poziţia şi Parlamentului European să-şi exercite rolul”, a declarat Sassoli.


Citește și: Turcia susține că nu mai este NEVOIE de reluarea ofensivei în Siria

El a menţionat că solicitarea guvernului britanic de extindere a termenului pentru retragere până la 31 ianuarie „rămâne pe masă”.

Parlamentului European îi revine rolul de a ratifica acordul de Brexit încheiat de Londra şi Bruxelles, dar acest for nu are competenţa de a decide asupra unei noi amânări.

Posibila nouă amânare a termenului de Brexit – a treia – vine în contextul în care parlamentul britanic a refuzat până acum să aprobe un acord de „divorţ” încheiat între guvern şi UE, ceea ce a determinat de altfel în vară demisia executivului condus de Theresa May.

Citește și: Donald Tusk recomandă statelor UE să accepte amânarea Brexitului

Un amendament adoptat la sfârşitul săptămânii trecute de legislativul de la Londra l-a obligat pe premierul britanic Boris Johnson să trimită UE o scrisoare în care să ceară o extindere cu trei luni a termenului de retragere. Johnson – devenit premier cu promisiunea de a scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie, cu sau fără un acord – a ataşat însă la această cerere o altă scrisoare în care punctează că el nu doreşte, de fapt, prelungirea termenului, aminteşte dpa.