DISTRIBUIȚI
Multimedia Centre

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a deschis simbolic luni sesiunea plenară a instituţiei la Strasbourg, în faţa unui hemiciclu aproape gol, clădirea fiind închisă de la începutul pandemiei de COVID-19, transmite AFP, potrivit agerpres.  

”Vom reveni rapid la Strasbourg, este casa noastră, acest lucru este înscris în tratate, dar şi în istoria Uniunii Europene”, a declarat Sassoli de la pupitrul său. El ar urma să plece în această seară spre Bruxelles, unde se va desfăşura această sesiune plenară la care eurodeputaţii pot lua parte şi online.


Citește și : Negocierile post-Brexit fac uşoare progrese, dar pescuitul rămâne în continuare mărul discordiei

În faţa preşedintelui PE, doar zece locuri erau ocupate de către eurodeputaţi, majoritatea francezi, dintre cei 705 de membri ai Parlamentului European.

După 30 de minute, ordinea de zi fiind adoptată, David Sassoli a întrerupt conexiunea şi sesiunea plenară a continuat de la Bruxelles.

”Vin aici în semn de prietenie, în semn de apropiere cu oraşul Strasbourg, în aceste luni foarte dificile de luptă contra unei pandemii”, declarase preşedintele PE într-o conferinţă de presă înaintea începerii sesiunii plenare.

Citește și : Coronacriza DĂRÂMĂ economia italiană: Peste 70.000 de afaceri au fost închise!

Sediul PE este stabilit la Strasbourg de tratatele UE, a căror modificare ar necesita unanimitatea statelor membre. Însă în realitate, cea mai mare parte a activităţii europarlamentare se desfăşoară la Bruxelles, unde Parlamentul European dispune de o altă clădire, ce are la rândul său un hemiciclu.

Eurodeputaţii fac naveta la Strasbourg în fiecare lună pentru sesiuni plenare cu o durată de trei zile şi jumătate în cursul cărora ei dezbat şi votează texte legislative. Începând din luna martie, nicio sesiune plenară nu a mai avut loc la Strasbourg din cauza pandemiei de COVID-19.