DISTRIBUIȚI
BBC.com

Uniunea Europeană trebuie să facă schimbări semnificative dacă doreşte să existe un acord asupra părţii nord-irlandeze din Acordul de retragere a Regatului Unit din UE, a susţinut ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, transmite vineri Reuters, potrivit agerpres.

Frost a afirmat clar că propunerile făcute recent de Bruxelles sunt inacceptabile întrucât Londra doreşte o concesie majoră din partea blocului comunitar în legătură cu rolul Curţii de Justiţie a UE (CJUE).


Citeşte şi: Misteriosul caz al teoriei conform căreia COVID-19 ar fi scăpat din laborator – Black News

”Dacă doresc să găsim o rezolvare, ei (UE, n.red.) vor trebui să facă o schimbare semnificativă pentru a ajunge la o soluţie agreată”, a declarat Frost într-un interviu pentru Politico.

”Tot ce pot spune este că problema guvernanţei trebuie să fie tratată serios şi dacă UE doreşte să aibă o discuţie despre renunţarea la poziţiile actuale atunci evident vom fi bucuroşi să avem această discuţie”, a adăugat demnitarul britanic.

UE a propus miercuri Londrei să relaxeze controalele şi formalităţile vamale asupra anumitor mărfuri destinate Irlandei de Nord, în scopul reducerii dificultăţilor de aprovizionare în provincia britanică şi detensionării relaţiilor cu Regatul Unit.

Aceste propuneri sunt ”răspunsul nostru sincer la îngrijorările” din Irlanda de Nord şi oferă posibilitatea de a face ”o diferenţă reală pe teren”, a explicat miercuri seară vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, într-o conferinţă de presă.

Bruxellesul este gata să înceapă ”discuţii intensive cu guvernul britanic pentru a ajunge la o soluţie durabilă cât mai curând posibil”, a precizat executivul european într-un comunicat.

Maros Sefcovic şi David Frost vor avea vineri o întrevedere la Bruxelles.

Citeşte şi: Ora adevărului pentru certificatul verde în Italia! Este OBLIGATORIU la locul de muncă – Black News

Protocolul nord-irlandez anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din UE stipulează că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Textul, criticat pentru că ar perturba aprovizionarea Irlandei de Nord, a provocat iritare în interiorul comunităţii unioniste, favorabilă rămânerii acestei provincii în Regatul Unit.