DISTRIBUIȚI
BBC.com

Uniunea Europeană ar trebui să dea dovadă de pragmatism, a declarat negociatorul-şef britanic pentru Brexit, David Frost, după o întâlnire cu reprezentanţii companiilor nord-irlandeze, adăugând că există ”provocări semnificative pentru mulţi în Irlanda de Nord”, potrivit dpa şi agerpres.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de Protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.


Citeşte şi: Ciocnirile violente dintre palestinieni şi israelieni au continuat şi noaptea trecută – Black News

”Companiile au făcut eforturi extraordinare pentru a face ca actualele cerinţe să funcţioneze, dar este dificil de crezut că modul în care protocolul operează acum poate fi sustenabil pe termen lung”, a spus Frost.

El a transmis angajamentul Londrei de a coopera cu UE ”urgent şi cu bună credinţă” pentru soluţionarea acestor probleme, exprimându-şi speranţa că se va ajunge la o abordare pragmatică ce să aibă în vedere ”relaxarea poverii de pe Irlanda de Nord”.

Citeşte şi: Hamas lansează sute de rachete asupra Israelului – Black News

Relaţiile dintre Londra şi Uniunea Europeană au fost afectate grav de decizia britanică de a părăsi piaţa unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an.

Într-o încercare de reducere a tensiunilor, Londra a extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, o decizie criticată de Bruxelles, care a acuzat britanicii de încălcarea Protocolului privind Irlanda de Nord inclus în Acordul de retragere a Regatului Unit din UE.