DISTRIBUIȚI
BBC.com

Premierul britanic Boris Johnson l-a desemnat miercuri pe David Frost, fost negociator-şef al Regatului Unit pentru retragerea din UE, în funcţia de ministru în cabinetul său având drept sarcină punerea în practică a Brexitului, informează euractiv.com., potrivit agerpres.

Frost va conduce relaţiile strategice şi instituţionale ale Regatului Unit cu Uniunea Europeană şi va superviza gestionarea acordului comercial pe care l-a convenit anul trecut cu negociatorul-şef al UE Michel Barnier.


Citeşte şi: Merkel cere o soluţie diplomatică în dosarul iranian

Abordarea beligerantă a lui David Frost în negocierile cu UE a dus deseori la iritarea omologului european Michel Barnier, în special atunci când demnitarul britanic s-a referit în mod repetat la Uniunea Europeană folosind sintagma ‘organizaţia dumneavoastră’.

Decizia de miercuri a premierului britanic înseamnă că David Frost va prelua controlul asupra politicilor legate de relaţiile Londra-UE de la Michael Gove şi îi consolidează poziţia ca unul dintre actorii esenţiali din guvernul Johnson. Atribuţiile lui Gove se vor concentra aproape exclusiv pe politica internă a Regatului Unit.

Citeşte şi: Joe Biden l-a sunat pe Bibi Netanyahu

Biroul cabinetului premierului britanic a precizat într-o declaraţie că David Frost va ‘lucra la reforma şi regulamentele pe plan intern pentru a maximiza oportunităţile Brexitului’, inclusiv în politica privind comerţul internaţional.

El va fi şi copreşedinte al Consiliului pentru Parteneriat şi al Comitetului comun privind acordul de retragere cu UE, alături de vicepreşedintele pentru relaţii interinstituţionale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic.