DISTRIBUIȚI
glp

Un tribunal din Oslo a achitat marţi statul norvegian, dat în judecată de o companie norvegiană care pretindea că a suferit importante prejudicii economice în Rusia după ce serviciile secrete ale statului nordic ar fi încercat să recruteze informatori din personalul său, relatează AFP, potrivit agerpres.

Producătorul de beton Olen Betong le-a reproşat serviciilor de informaţii interne (PST) şi externe (E-tjenesten) că i-a contactat doi angajaţi în anii 2010 pentru a-i transforma în informatori în regiunea Murmansk, din nord-vestul Rusiei, unde societatea este activă.


Citește și : Trump cere ca toate procesele declanşate de ancheta procurorului Mueller să fie anulate

„Tribunalul a considerat că nu există nicio bază pentru a trage la răspundere nici E-tjenesten, nici PST”, a scris Curtea în verdictul său.

Repetate şi lipsite de discreţie, aceste încercări de recrutare au fost detectate de serviciile ruse, dă asigurări reclamantul, care cere despăgubiri de circa 140 de milioane de coroane (aproape 14 milioane de euro) de la statul norvegian.

Aceste tentative au avut drept consecinţe pierderea unui important contract în Rusia şi o serie de probleme pentru fondatorul Olen Betong, Atle Berge, şi un angajat de-ai săi, Kurt Sto, arestaţi şi interogaţi la Murmansk şi apoi declaraţi indezirabili în ţară timp de zece ani.

Contactat de televiziunea publică norvegiană, Atle Berge a declarat marţi că va face apel la decizie.

Citește și : Procesul lui Netanyahu va începe la 17 martie

Procesul de cinci zile, în parte cu uşile închise, a ieşit în evidenţă prin identitatea anumitor martori chemaţi la bară.

Printre ei s-au aflat fostul ministru de externe şi actualul lider al opoziţiei laburiste Jonas Gahr Store şi Frode Berg, eliberat anul trecut de Moscova în cadrul unui schimb de spioni.

Frode Berg a fost condamnat în aprilie 2019 la 14 ani de închisoare în Rusia după ce a recunoscut că a fost mesager pentru serviciile de informaţii norvegiene.