DISTRIBUIȚI
riverdaley.org

Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a reiterat joi ameninţările la adresa ţărilor care vor vota în favoarea unei rezoluţii ce condamnă decizia Washingtonului de a desemna Ierusalimul drept capitala statului Israelul, cu puţin timp înainte de votul din Adunarea Generală a ONU, relatează AFP.

„Statele Unite îşi vor aminti această zi în care au fost crucificate în faţa Adunării Generale a ONU pentru simplul fapt că şi-au exercitat dreptul de stat suveran”, a afirmat Haley, potrivit agerpres .


„Ne vom aminti când ni se va cere încă o dată să avem cea mai mare contribuţie financiară la Naţiunile Unite”, a mai spus ea.

La rândul său, ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat joi că ţara sa „nu va fi niciodată alungată din Ierusalim”, în cursul dezbaterii în cadrul Adunării Generale a ONU asupra proiectului de rezoluţie care cere Statelor Unite să renunţe la decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Citește și : Uniunea Europeană prelungeşte sancţiunile împotriva Rusiei

„Nici o rezoluţie a Adunării Generale nu ne va alunga din Ierusalim”, a mai spus Danny Danon, cu puţin timp înainte de votul asupra acestui text care ar urma să fie adoptat cu o largă majoritate.

Adunarea Generală a ONU a fost chemată, după vetoul american luni în Consiliul de Securitate, să voteze joi asupra unui proiect de rezoluţie condamnând recunoaşterea unilaterală de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Această instanţă reuneşte 193 de ţări. Spre deosebire de Consiliul de Securitate, în Adunarea Generală nu există drept de veto, iar documentele sale nu au caracter obligatoriu.

Proiectul de rezoluţie care va fi supus Adunării reia în linii mari termenii textului discutat luni în Consiliul de Securitate. Sunt adăugate trimiteri la rezoluţii adoptate de Adunarea Generală, inclusiv cele mai recente şi care se referă la Ierusalim.

Noul text este propus de Yemen şi Turcia în numele grupului ţărilor arabe şi al Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI).

Săptămâna trecută, liderii OCI au proclamat Ierusalimul de Est drept capitală a statului Palestina şi au îndemnat celelalte ţări să recunoască statul Palestina şi Ierusalimul de Est drept capitala sa ocupată.