DISTRIBUIȚI
MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 9, 2020: Denmark s Foreign Minister Jeppe Kofod during a meeting with Russia s Foreign Minister Sergei Lavrov at the Russian Foreign Ministry s Reception House. Russian Foreign Ministry Press Office/TASS PUBLICATIONxINxGERxAUTxONLY TS0EA4A8

Danemarca a renunţat după aproape trei decenii la aşa-numitul „opt-out” în materie de apărare a Uniunii Europene şi se va alătura acum cooperării în domeniu a blocului comunitar, relatează DPA, potrivit agerpres

Ministrul de externe Jeppe Kofod a semnat o scrisoare în urmă cu circa o săptămână prin care anunţa oficial că ţara sa va renunţa la aranjamentul special în materie de apărare pe 1 iulie, a comunicat vineri DPA Ministerul danez de Externe.


Citește și : Xi Jinping: ‘Nu există niciun motiv pentru a schimba’ principiul ‘o ţară, două sisteme’

„Opt-out”-ul în materie de apărare, care există din 1993, însemna că Danemarca nu participa la elaborarea şi implementarea deciziilor şi acţiunilor UE care aveau implicaţii în domeniul apărării.

Cu toate acestea, având în vedere invazia rusă din Ucraina, cetăţenii danezi au decis într-un referendum organizat pe 1 iunie să renunţe la dispensa privitoare la apărare.

Danemarca are acum trei „opt-out” de la cooperarea în cadrul UE care au fost convenite de cele 12 state membre pe atunci, după ce populaţia daneză a respins iniţial Tratatul de la Maastricht, tratatul fondator al UE, într-un referendum din 1992.

În urma acestor înţelegeri, tratatul a fost aprobat de majoritatea populaţiei într-o a doua tentativă.

Citește și : SUA deplâng ‘erodarea autonomiei’ în Hong Kong, la 25 de ani de la retrocedare