DISTRIBUIȚI
France 24

Două persoane care s-au alăturat grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au fost lăsate fără cetăţenia daneză, a anunţat marţi Copenhaga, potrivit agerpres.

„Au fost luate două decizii privind retragerea cetăţeniei din cauza unui comportament extremist dăunător intereselor vitale ale statului”, a precizat pentru AFP Ministerul Imigraţiei şi Integrării, într-un comunicat scris.


Citește și : Singurul candidat la postul de procuror general al Bulgariei, confirmat în funcţie de preşedinte

Este prima aplicare a unei legi adoptate la sfârşitul lunii octombrie care permite, printr-o simplă decizie administrativă, anularea cetăţeniei jihadiştilor cu două naţionalităţi – pentru a nu lăsa o persoană apatridă -, plecaţi să lupte în străinătate şi care nu se mai află în Danemarca.

Ministerul nu a oferit niciun detaliu despre identitatea persoanelor vizate, dar conform presei este vorba de un bărbat de 25 de ani care are cetăţenie turcă şi daneză şi de o tânără femeie.

Conform cotidianului Berlingske, bărbatul, care a crescut în vestul capitalei Copenhaga, a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea în contumacie în 2016 de către un tribunal danez pentru că s-a alăturat grupării Statul Islamic.

Citește și : Manifestaţii în întreaga lume împotriva violenţelor la adresa femeilor

Presa locală scrie că el a părăsit Danemarca în 2013, la 19 ani.

Niciun element biografic în legătură cu tânăra femeie nu a fost dezvăluit.

Alte două cazuri de acest fel sunt în prezent analizate de Ministerul Imigraţiei şi Integrării.

Persoanele rămase fără cetăţenia daneză au la dispoziţie patru săptămâni pentru a contesta decizia în justiţie.