DISTRIBUIȚI

Un canal prin satelit din Danemarca legat de o mişcare secesionistă în Iran a primit ordinul să-şi oprească transmisia pe motiv că sprijină terorismul, informează vineri DPA, potrivit agerpres.

Fundaţia Ahwazna a încălcat regulile de difuzare sprijinind terorismul „în mod deschis şi indirect”, potrivit deciziei publicate vineri de boardul televiziunii şi radioului daneze.


Citește și : Mii de oameni fug zilnic din calea atrocităților comise în Burkina Faso

De exemplu, într-un talk-show numit „Cuvintele ca săbiile”, au existat declaraţii care susţin „o luptă armată şi violentă împotriva conducerii iraniene”, se arată în decizie.

Decizia comitetului poate fi atacată în termen de patru săptămâni.

Fundaţia a fost înregistrată în 2017 pentru a transmite prin satelit şi ca media online. Ea a fost înfiinţată de Mişcarea de luptă arabă pentru eliberarea Ahvaz – Iran (ASMLA), o mişcare secesionistă ce a generat recent titluri în ziarele din Danemarca.

Trei membri din conducerea ASMLA au fost plasaţi în arest preventiv în Danemarca la începutul lunii februarie. Serviciul de securitate danez PET a anunţat că ei sunt suspectaţi că spionau pentru Arabia Saudită, rivalul regional al Iranului.

Ei au colectat informaţii despre persoane din Danemarca şi din străinătate între 2012 şi 2018, potrivit PET. Cei trei au respins acuzaţiile înainte ca judecătorul să decidă ca audierile să continue în spatele uşilor închise. Examinarea unei cereri de prelungire a detenţiei lor preventive este programată pentru 27 februarie.

Citește și : Putin dă vina pe Occident pentru tensiunile cu Ucraina: ‘Se tem de un concurent global!’

ASMLA doreşte ca o regiune din sud-estul ţării să se desprindă de Iran. Mişcarea acuză Teheranul că a comis crime împotriva minorităţii ahvazi. Iranul consideră ASMLA o organizaţie teroristă şi o învinovăţeşte pentru un atac în septembrie 2018 la o paradă militară ce a făcut cel puţin 25 de morţi în oraşul Ahvaz.

În 2018, PET a declarat că serviciile de informaţii iraniene intenţionau să comită atacuri asupra exilaţilor iranieni, declanşând o mare operaţiune de securitate. Teheranul a negat implicarea.