DISTRIBUIȚI

Danemarca îşi va închide frontierele pentru cetăţenii sud-africani din cauza circulaţiei în această ţară a unei noi variante a virusului SARS-CoV-2, au anunţat autorităţile daneze marţi seara, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Decizia acestei ţări nordice, care nu a înregistrat deocamdată niciun caz cu această nouă tulpină, va intra în vigoare miercuri şi va fi menţinută cel puţin până pe 17 ianuarie.


Citește și : Vaccinul chinezesc poate învinge noile mutaţii ale coronavirusului

„Aceasta înseamnă că străinilor care locuiesc în Africa de Sud li se va refuza în general intrarea pe teritoriul Danemarcei în timpul acestei perioade”, a anunţat Ministerul Justiţiei danez. Singurele excepţii de la această regulă le vor constitui îngrijirea de copii minori, vizitele de familie la persoane foarte bolnave sau aflate pe patul de moarte – situaţii ce vor necesita prezentarea unui test negativ efectuat cu maxim 72 de ore înainte – şi transportul de mărfuri.

„Trebuie să facem tot ce putem pentru a limita răspândirea COVID-19 în Danemarca”, a subliniat ministrul justiţiei Nick Haekkerup, citat într-un comunicat.

Apariţia în Regatul Unit şi în Africa de Sud a două noi tulpini a virusului SARS-CoV-2, mai contagioase potrivit primelor date, îngrijorează comunitatea internaţională.

Aflată în semi-carantină de la mijlocul lui decembrie, Danemarca, ce interzice intrarea pe teritoriul său pentru toate persoanele ce sosesc din Regatul Unit, exceptând danezii şi rezidenţii permanenţi ce trebuie să prezinte un test negativ efectuat cu cel mult 24 de ore înainte de sosire, a înregistrat până acum aproape 90 de cazuri ale variantei britanice de coronavirus şi apreciază că aceasta va fi majoritară la mijlocul lui februarie.

Citește și : Imamul celei mai mari moschei din Toulouse, JUDECAT pentru ‘incitare la ură rasială’

Autorităţile daneze au cerut marţi populaţiei să-şi suspende activităţile sociale, interzicând orice întâlnire cu mai mult de cinci persoane. În această ţară cu 5,8 milioane de locuitori, şcolile, barurile, restaurantele şi magazinele neesenţiale sunt închise, însă creşele şi grădiniţele rămân pentru moment deschise. Danezii sunt de asemenea îndemnaţi să lucreze pe cât posibil de acasă şi să păstreze o distanţă de minim doi metri unii de alţii în magazine.

Până acum Danemarca metropolitană a înregistrat 172.779 de contaminări şi 1.420 de decese cauzate de COVID-19.