DISTRIBUIȚI

Guvernul danez a prezentat joi un plan care vizează desfiinţarea tuturor ‘ghetourilor’ din ţară – deseori descrise ca „societăţi paralele” – până în 2030, relatează dpa.

„Am stabilit un obiectiv clar – fără ghetouri în 2030”, a declarat premierul danez Lars Lokke Rasmussen prezentând planul alături de alţi şapte membri ai cabinetului său, conform agerpres.


Anul trecut, guvernul a desemnat 22 de zone defavorizate ca fiind „ghetouri” pe criterii precum numărul mare de imigranţi, o rată ridicată a şomajului şi condamnări pentru infracţiuni.

Citește și : ONU speră că va livra ajutoare umanitare în Ghouta Orientală „în câteva zile”

Anunţul a fost făcut joi în cartierul Mjolnarparken din Copenhaga, una dintre zonele desemnate drept ‘ghetou’.

Blocurile de locuinţe vor fi demolate şi fonduri vor fi alocate pentru reamenajarea zonelor. De asemenea, potrivit planurilor prezentate, vor fi tăiate ajutoarele acordate familiilor în care copiii nu merg la şcoală sau nu îşi finalizează examenele.

Rasmussen a recunoscut ca ‘planurile anterioare’ nu au reuşit să transforme aceste zone.

Ajutoarele sociale ar putea fi reduse în cazul persoanelor care se mută în zone desemnate ca fiind ‘ghetouri’. De asemenea, părinţii din zonele defavorizate trebuie să-şi înscrie copiii la grădiniţe începând de la vârsta de un an. Îngrijirea copiilor va fi gratuită însă dacă părinţii refuză, atunci nu vor mai primi ajutoare sociale pentru aceştia.

În anumite zone desemnate de poliţie, pedepsele vor fi de două ori mai aspre pentru trafic de droguri, vandalism şi jaf.

Proiectul coaliţiei guvernamentale a primit sprijinul atât al social-democraţilor (opoziţie), cât şi cel al Partidului Popular Danez, care sprijină guvernul în parlament.