DISTRIBUIȚI
Reuters

Un bebeluş de 11 luni orfan, fiul unei daneze, care a avut legături cu organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI), a fost repatriat din Siria joi, a declarat avocatul familiei pentru AFP, scrie agerpres.

„A sosit pe aeroportul din Copenhaga înainte de prânz împreună cu bunicul său şi cu una dintre mătuşile sale care s-au dus să-l caute într-o terţă ţară, în apropierea Siriei”, a explicat Tyge Trier.


Citește și : Netanyahu, pus sub acuzare pentru fapte de corupție

Născută în Danemarca, mama copilului era, potrivit presei locale, de origine somaleză.

”În urmă cu câţiva ani, ea s-a alăturat Siriei şi ”a murit în Siria la 19 martie într-un atac cu bombă pe un teritoriu controlat de SI”, a precizat Trier.

Copilul, primul orfan care a fost repatriat în Danemarca, se afla în tabăra Al-Hol în nord-estul Siriei. Copilul suferea de malnutriţie, dar a luat în greutate în ultima perioadă.

”L-am ţinut în braţe (la aeroport) şi este micuţ, dar, având în vedere circumstanţele, este bine”, a spus avocatul. Bunicii materni, care au cetăţenie daneză, sunt cei care vor avea grijă de acum de copil. Tatăl acestuia, decedat şi el, nu avea nicio legătură cu Danemarca.

Controlată de forţele kurde, tabăra Al-Hol găzduieşte aproape 70.000 de persoane, printre care mii de femei afiliate SI, femei siriene şi irakiene, precum şi occidentale.

Autorităţile daneze estimează că 12 cetăţeni danezi şi 30 de copii ai căror părinţi sunt sau au fost cetăţeni danezi se află în această tabără şi la Al-Roj.

Citește și : Raportul privind ancheta FBI legată de Rusia va fi publicat la 9 decembrie

La începutul lunii septembrie, ministrul Justiţiei a estimat la 36 numărul jihadiştilor care au părăsit Danemarca şi s-au aflat în zonele de luptă. Dintre aceştia, zece aveau permis de şedere care le-a fost retras.

De la sfârşitul lunii octombrie, legea daneză permite retragerea cetăţeniei jihadiştilor cu dublă cetăţenie care au plecat să lupte în străinătate, măsură luată în baza unei simple decizii administrative.

Cazurile altor patru persoane sunt în prezent examinate de Ministerul Imigraţiei şi Integrării din Danemarca.