DISTRIBUIȚI
Reuters
FILE PHOTO: American army vehicles drive north of Manbij city, in Aleppo Governorate, Syria March 9, 2017. To match Analysis MIDEAST-CRISIS/SYRIA-WAR REUTERS/Rodi Said/File Photo - RC14C8315D00

Autorităţile de la Damasc au denunţat vineri dialogul dintre SUA şi Turcia cu privire la crearea unei zone de securitate în Siria, idee pe care o consideră ”o ingerinţă americană distructivă”, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Ankara a evocat marţi discuţii între responsabili militari americani şi turci cu privire la înfiinţarea acestei zone menite să separe frontiera turcă de combatanţii kurzi susţinuţi de SUA în nordul Siriei, în conflictul început în 2011.


Citeşte şi: Boris Johnson promite că va angaja 20.000 de poliţişti

O propunere în acest sens a fost prezentată în ianuarie de SUA, într-o perioadă în care Turcia ameninţa cu lansarea unei ofensive contra miliţiilor kurde susţinute de Washington şi implicate în lupta contra grupării jihadiste Stat Islamic (SI).

Potrivit Ankarei, preşedintele american Donald Trump a propus crearea unei zone cu o lăţime de câţiva kilometri faţă de frontiera turcă pentru a separa teritoriul controlat de aceste miliţii (Unităţile de protecţie a poporului, YPG).

”Siria reafirmă că respinge categoric orice înţelegere americano-turcă, ce reprezintă o agresiune flagrantă a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Siriei”, a indicat o sursă diplomatică siriană, citată de agenţia oficială SANA, condamnând ”continuarea ingerinţei americane distructive”.

Miercuri, şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu s-a declarat ”nemulţumit” de propunerile americane privind zona de securitate, fără a face alte precizări.

Citeşte şi: Austria emite mandat de arestare pe numele unui SPION rus

YPG sunt susţinute de mai multe state occidentale. Aceşti combatanţi kurzi s-au aflat în prima linie în lupta împotriva Statului Islamic, proclamând în luna martie sfârşitul ”califatului” jihadiştilor.

Între 2016 şi 2018, Turcia a desfăşurat deja două ofensive în Siria şi ameninţă să lanseze noi operaţiuni contra forţelor kurde. Ankara consideră YPG drept ”grupare teroristă” ca urmare a legăturilor strânse cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie care de 30 de ani duce o luptă de gherilă contra Turciei.