DISTRIBUIȚI
afp

Forţele regimului sirian, susţinute de aliatul lor rus, au avansat miercuri în regiunea Idlib, câştigând teren în faţa jihadiştilor şi rebelilor, în cadrul unei ofensive care a exacerbat tensiunile cu Turcia, informează AFP şi potrivit agerpres., citând Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Regimul lui Bashar al-Assad a lansat în decembrie o operaţiune în provincia Idlib şi în împrejurimile sale, în nord-vestul ţării. Trupele guvernamentale, recurgând la bombardamente aeriene şi la artilerie, au preluat controlul asupra a zeci de localităţi, ceea ce a dus la strămutarea a unui milion şi jumătate de persoane, potrivit ONU.


Citeşte şi: Israelul bombardează poziţiile Hamas din Fâşia Gaza

În ultimele 24 de ore, cu sprijinul aviaţiei ruse, forţele pro-Assad au cucerit peste 20 de localităţi în sudul provinciei Idlib, a indicat OSDO, o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra, dar care dispune de o reţea de surse de informare pe întreg teritoriul Siriei.

Forţele guvernamentale se află în prezent la mai puţin de un kilometru de localitatea strategică Saraqeb, pustie la ora actuală după ce locuitorii săi au plecat de aici după săptămâni în şir de bombardamente distrugătoare, conform OSDO.

Trupele pro-Assad au înconjurat aproape în întregime oraşul şi s-au poziţionat pe trei axe – în sud, la est şi vest, potrivit sursei citate.

Agenţia oficială siriană Sana a confirmat avansarea pe teren a forţelor guvernamentale.

Marţi seara, un responsabil militar sirian, citat de Sana, a afirmat că armata acordă adversarilor săi o ‘ultimă şansă’ în sectorul Saraqeb, invitându-i să depună armele.

Mai mult de jumătate din provincia Idlib şi anumite zone din regiunile vecine Alep, Hama şi Latakia sunt controlate de jihadiştii din Hay’at Tahrir al-Sham (HTS, ramura siriană Al-Qaida). Grupări ale rebelilor sunt de asemenea prezente în această provincie.

Citeşte şi: Nancy Pelosi, foc şi pară pe Trump: A RUPT discursul preşedintelui american!

Naţiunile Unite şi numeroase organizaţii neguvernamentale au lansat un apel la încetarea ostilităţilor într-o regiune cu trei milioane de persoane, dintre care jumătate au părăsit deja zona, fugind din calea violenţelor.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară susţine unele grupări rebele şi a desfăşurat trupe în nord-vestul Siriei, a adresat miercuri un ultimatum regimului sirian pentru a se retrage din jurul posturilor de observare turce în provincia Idlib.

Frontul de la Idlib reprezintă ultima mare bătălie strategică pentru regim, care controlează la ora actuală peste 70% din teritoriul naţional, potrivit OSDO.