DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Damascul a criticat luni trimiterea de către Turcia a unui convoi militar ”încărcat cu muniţii” în sudul provinciei Idleb, la o zi după intrarea trupelor pro-regim în oraşul-cheie Khan Sheykhun, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Vehicule turceşti încărcate cu muniţii (…) se îndreptau spre Khan Sheykhun pentru salvarea teroriştilor (…), ceea ce confirmă încă o dată sprijinul oferit de regimul turc grupurilor teroriste”, a afirmat o sursă din Ministerul Afacerilor Externe din Siria, citată de agenţia oficială Sana. La rândul său, Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a semnalat raiduri ale forţelor ruseşti şi siriene în apropierea convoiului pentru a-l împiedica să-şi continue traseul.


Citește și : Spania şi Italia au ajuns la un acord pentru debarcarea migranţilor de pe nava Open Arms

Forţele regimului sirian au intrat duminică în Khan Sheykhun, un oraş-cheie din provincia Idleb, în regiunea de nord-est a Siriei dominată de jihadişti, a informat OSDO. „Forţele regimului au pătruns în Khan Sheykhun pentru prima oară de la pierderea controlului în 2014”, a declarat Rami Abdel Rahman, directorul OSDO.

Cea mai mare parte a provinciei Idleb şi părţi din provinciile învecinate Alep, Hama şi Latakia se află în continuare sub controlul jihadiştilor, la 8 ani de la declanşarea războiului.
Regiunea Idleb, dominată de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Cham (HTS, fostă ramură siriană a Al-Qaida) şi care mai adăposteşte şi alte câteva grupări rebele, a devenit, de la sfârşitul lunii aprilie, ţinta bombardamentelor aproape zilnice ale forţelor militare ale regimului de la Damasc, susţinute de aliatul său rus.

Citește și : Ministerul de Interne de la Ankara înlocuieşte din nou primari pro-kurzi din sud-estul Turciei

Declanşat în 2011, războiului din Siria s-a soldat până acum cu 370.000 de morţi, provocând strămutarea a milioane de locuitori.