DISTRIBUIȚI
afp

Oleoducte submarine conectate la o rafinărie în oraşul Banyas din vestul Siriei au suferit acte de sabotaj comise cu ajutorul unor ţări străine, a acuzat luni un înalt responsabil sirian, citat de France Presse, potrivit agerpres.

Fără a-i numi pe presupuşii autori ai acestor acte sau ţările care ar fi implicate, şeful adjunct al companiei siriene pentru transportul petrolului, Qais Dib, a declarat că atacul a fost un „mesaj” la adresa Damascului.


Citește și : Trump anunţă noi sancţiuni împotriva Teheranului care îl vizează şi pe liderul suprem iranian

Regimul preşedintelui Bashar al-Assad se află sub sancţiuni economice occidentale, inclusiv un embargou asupra petrolului pe care SUA şi partenerii lor nu ezită să-l aplice uneori puternic.

Agenţia de presă siriană Sana a publicat duminică imagini care arată presupuse resturi de explozibili folosiţi împotriva conductelor petroliere din apropiere de Banyas.

„O scurgere de petrol a fost descoperită sâmbătă şi scafandrii au inspectat” fundul mării, a declarat Sana.

Ei au descoperit că „cinci oleoducte au fost deteriorate”, potrivit agenţiei.

Sana a anunţat de asemenea că duminică ministrul afacerilor petroliere şi miniere Ali Ghanem a declarat că şase conducte submarine au fost avariate.

„Ideea este să fie atacată ţara noastră şi să se trimită un mesaj”, a spus responsabilul sirian, precizând că lucrările de reparaţii erau deja în curs.

Siria suferă de o criză a carburanţilor de mai multe luni, exacerbată de sancţiunile impuse de ţările occidentale, cu Statele Unite în frunte.

Citește și : ALERTĂ de securitate la Casa Albă. A fost descoperit un pachet suspect

Ţara a primit livrări de petrol iranian în acest an pentru a atenua lipsurile.

Înainte de începutul războiului în 2011, Siria era o ţară exportatoare de petrol care producea aproximativ 400.000 de barili pe zi.

Producţia ei actuală este de 24.000 de barili pe zi, un nivel mult inferior celui necesar autosuficienţei.