DISTRIBUIȚI

Sirienii sunt „uniţi” în faţa ofensivei Turciei, a transmis joi guvernul de la Damasc, în prima sa reacţie de la desfăşurarea armatei sale în nord-estul ţării la apelul forţelor kurde vizate de operaţiune, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Guvernul sirian îşi reafirmă respingerea totală şi condamnarea fermă a agresiunii flagrante a Turciei”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe, făcând referire la ofensive lansată la 9 octombrie de către Ankara împotriva miliţiilor kurde.


Citește și: Locuitorii din California vor fi anunțați ÎNAINTE de cutremur

Într-un comunicat preluat de agenţia oficială de presă Sana, guvernul susţine că există „mai mult ca oricând coeziune şi unitate a tuturor sirienilor sub drapelul naţional al Siriei”.

Damascul acuză Ankara că produce „moarte şi distrugere” în nord-estul ţării cu o ofensivă care dezvăluie „ambiţiile expansioniste” ale Turciei, conform aceleiaşi surse.

Cu ajutorul unor recruţi sirieni, Turcia şi-a lansat ofensiva în zonele de frontieră aflate sub controlul kurzilor după retragerea forţelor americane.

Zeci de civili – în special de partea kurdă – au fost ucişi de la începutul ofensivei, pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan refuză să o oprească în ciuda presiunilor internaţionale tot mai mari.

Ofensiva a provocat de asemenea strămutarea a 300.000 de persoane, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Pe baza unui acord cu forţele kurde, regimul de la Damasc a revenit luni în regiuni din nord-estul Siriei pe care nu le mai controla de mai mulţi ani.

Iar Moscova, aliat al regimului, a început să umple golul lăsat de retragerea forţelor americane, desfăşurând trupe în special în sectoarele Manbij şi Kobani.

Citește și: Trump îi scrie lui Erdogan: ‘Nu fi nebun!’ Președintele american amenință că va DISTRUGE economia Turciei

Mult timp marginalizaţi şi victime ale discriminărilor din partea puterii centrale de la Damasc, kurzii au instaurat o autonomie de facto în mari regiuni din nord şi nord-est, în urma conflictului declanşat în 2011.

Damascul refuză această autonomie şi, în trecut, regimul a mers până la a-i califica drept „trădători” pe combatanţii acestei minorităţi pentru alianţa lor cu Washingtonul, care a susţinut forţele kurde în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).