DISTRIBUIȚI

Adversarii politici ai preşedintelui rus Vladimir Putin critică insistenţa politicienilor din Statele Unite de a acuza Moscova de ingerinţele în scrutinul prezidenţial american, argumentând că situaţia alimentează popularitatea liderului de la Kremlin, afectând acţiunile de contestare ale opoziţiei.

„Luni întregi, preşedintele Vladimir Putin a negat, în mod previzibil, acuzaţiile privind ingerinţele în scrutinul prezidenţial din Statele Unite, calificându-le ştiri false alimentate de isteria rusofobă. Şi mai surprinzător, unii dintre cei mai mari adversari din Rusia ai lui Vladimir Putin, în principal liberali prooccidentali care consideră Statele Unite model de valori democratice şi excelenţă jurnalistică, se alătură acum valului de proteste faţă de fixaţia americanilor privind ingerinţele Moscovei în afacerile interne de la Washington”, comentează editorialistul Andrew Higgins într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul „De ce denunţă adversarii lui Vladimir Putin fixaţia SUA privind ingerinţele electorale”, după cum relatează şi mediafax.


Citeşte şi: Autorităţile italiene fac un bilanţ îngrijorător al activităţii MAFIEI

„Este deja prea mult. Ceea ce se întâmplă cu «investigaţia privind ingerinţele Rusiei» nu este doar o ruşine, ci şi o întunecare colectivă a minţilor”, afirmă Leonid Volkov, principalul consilier al liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi.

„Ceea ce îi deranjează cel mai mult pe criticii lui Vladimir Putin în legătură cu obsesia Americii pentru Rusia este faptul că intensifică o campanie constantă a presei de stat de la Moscova. La televiziuni, în ziare şi în spaţiul online, Vladimir Putin este caracterizat drept un campion al strategiilor care a obţinut victorie după victorie pe plan global pentru Rusia, o naţiune mai slabă economic, militar şi demografic comparativ cu Statele Unite”, explică NYT.

„Kremlinul este, desigur, foarte mândru de povestea cu ingerinţele ruse. Aceasta arată că nu sunt doar un grup de tipi învechiţi din KGB care nu înţeleg tehnologiile digitale, ci o forţă foarte puternică, de genul poveştilor cu James Bond. Această imagine ne afectează foarte mult activităţile. Vladimir Putin nu este un geniu în materie de geopolitică”, adaugă Leonid Volkov, într-un interviu acordat NYT.

Citeşte şi: Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite îl atacă DUR pe liderul iranian: ‘Este noul HITLER!’

Leonid Volkov şi alţi experţi nu au dubii că Rusia a influenţat, cel puţin marginal, campania electorală premergătoare scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA. Dar se plâng că Statele Unite amplifică în mod consistent efectele acţiunilor lui Vladimir Putin, prezentând Administraţia de la Moscova ca fiind mult mai unită şi mai eficientă decât este în realitate, consolidând activtăţile liderului de la Kremlin şi îngreunând eforturile de contestare a acestuia pe plan intern.

În opinia lor, americanii folosesc Rusia ca pretext pentru a explica profundele clivaje politice din Statele Unite. Această situaţie i-a dezamăgit pe mulţi dintre ruşii care au simpatii occidentale, deoarece cred că Statele Unite par să imite unele dintre cele mai puţin atrăgătoare caracteristici ale Rusiei.

„Imaginea Rusiei lui Vladimir Putin construită de Occident, în principal de presa americană, în ultimele 18 luni îl şochează chiar şi pe cel mai mare cititor anti-Putin din Rusia”, a scris săptămâna trecută Oleg Kaşin, un jurnalist critic faţă de Kremlin, pe site-ul Republic.ru. El a explicat că presa americană a construit o imagine falsă despre modul în care funcţionează Rusia, prezentând oportunişti de la periferia sistemului şi oameni de afaceri interesaţi doar de propriile interese, care de fapt nu au legături cu Kremlinul, drept agenţi aflaţi în subordinea statului care lucrează la comanda lui Vladimir Putin.

Citeşte şi: Tot mai multe voci denunţă IPOCRIZIA faţă de sclavia din Libia: ‘Toată lumea ştia!’ / VIDEO

Ivan I. Kurilla, profesor de Istorie şi specialist în politica americană la Universitatea Europeană din Sankt-Petersburg, afirmă că rolul preponderent negativ al Rusiei pe scena politică de la Washington este reeditarea unui fenomen observat iniţial la sfârşitul anilor 1800. „Americanii se folosesc de tema Rusiei de fiecare dată când simt o criză a propriei identităţi”, explică Ivan Kurilla.

„Liberalii americani sunt atât de supăraţi pe preşedintele Donald Trump încât nu cred că este produsul autentic al modului de viaţă american. Încearcă să îl portretizeze ca fiind ceva creat de Rusia. Toate aceste lucruri sunt problemele Americii, nu ale Rusiei”, a subliniat Ivan Kurilla.

Atât Leonid Volkov, cât şi Ivan Kurilla se tem că serviciile secrete americane au uşurat sarcina Kremlinului de a nega interferenţele în alegerile americane ascunzând dovezile concrete, situaţie care nu face decât să alimenteze teoriile conspiraţiei. „Aceste lucruri ajută foarte mult Kremlinul. Vladimir Putin este promovat cu imaginea de lider geopolitic, cel mai inteligent şi cel mai puternic om din lume. Ne doare foarte mult că nu au fost dezvăluite dovezi. Situaţia ajută propaganda rusă, întrucât Kremlinul poate argumenta că este vorba doar de o conspiraţie împotriva Rusiei”, a subliniat Leonid Volkov.