DISTRIBUIȚI
AFP

Fost sindicalist devenit om de afaceri, Cyril Ramaphosa va fi ales joi de parlament ca preşedinte al Africii de Sud pentru a-l înlocui pe Jacob Zuma, care şi-a înaintat demisia, a anunţat partidul său, Congresul Naţional African (ANC), potrivit AFP, transmite agerpres.

Într-un comunicat, ANC, care dispune de majoritate absolută în parlament, a confirmat că va prezenta candidatura lui Ramaphosa, şeful formaţiunii şi vicepreşedinte al ţării, „pentru a fi ales preşedinte al Africii de Sud”.


Citeşte şi: 17 morţi în atacul din Florida. Cine este autorul masacrului – FOTO/VIDEO

Extrem de controversatul preşedinte al Africii de Sud, Jacob Zuma, şi-a anunţat miercuri seară demisia „cu efect imediat”, cedând ordinelor partidului său şi punând capăt unei crize politice care dura de mai multe săptămâni.

„Am decis să demisionez cu efect imediat din funcţia de preşedinte al ţării, chiar dacă sunt în dezacord cu conducerea formaţiunii mele”, a declarat Jacob Zuma într-o alocuţiune transmisă în direct la televiziune.

„Trebuie să accept că partidul şi compatrioţii mei vor ca eu să plec”, a adăugat el, dând asigurări că a fost „întotdeauna un membru disciplinat al ANC”.

După săptămâni de negocieri şi reuniuni, partidul la putere a cerut marţi demisia preşedintelui Jacob Zuma, implicat în numeroase scandaluri de corupţie.

În lipsa unui răspuns din partea sa, ANC a decis miercuri să îl constrângă să părăsească puterea, anunţând pentru joi votul unei moţiuni de neîncredere al cărui rezultat era uşor de anticipat.

Citeşte şi: Ungaria va fi alături de maghiarii din Transcarpatia (Szijjarto)

„Am fost constrâns să demisionez din cauza moţiunii de neîncredere”, a mai explicat şeful statului în alocuţiunea sa.

Puterea lui Jacob Zuma a început să se clatine după alegerea în decembrie la conducerea ANC a vicepreşedintelui Cyril Ramaphosa, a cărui campanie s-a axat pe lupta împotriva corupţiei.

Acesta din urmă era ferm hotărât să determine cât mai repede plecarea preşedintele Zuma, devenit mult prea incomod în perspectiva alegerilor generale din 2019.