DISTRIBUIȚI
REUTERS

O nouă serie de cutremure au zguduit miercuri sudul statului Filipine, iar bilanţul deceselor raportate în urma seismului cu magnitudinea 6,9 produs în weekendul trecut a crescut la nouă, au precizat autorităţile locale, potrivit DPA, potrivit agerpres.

Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (Phivolcs) a înregistrat peste 780 de replici în urma cutremurului de duminică produs în apropiere de oraşul Matanao, în provincia Davao del Sur, situată la o distanţă de 987 de kilometri sud de Manila.


Citește și: Boris Johnson NU va participa la Forumul de la Davos și nici nu lasă vreun ministru să-i țină locul

Replica cu cea mai mare intensitate s-a produs miercuri, aproximativ la ora locală 04:00 (20:00 GMT, marţi), la sud-est de oraşul Padada şi a avut magnitudinea 5,3. Patru ore mai târziu, un alt seism, ce a avut magnitudinea de 4,8, s-a înregistrat în oraşul Magsaysay din apropiere, potrivit Phivolcs.

Phivolcs a îndemnat rezidenţii să stea la distanţă de clădirile avariate, care s-ar putea prăbuşi din cauza replicilor seismice.

„Le-am reamintit oamenilor să fie precauţi la structurile vizibil afectate sau la cele care prezintă semne de deteriorare… întrucât ar putea fi avariate şi mai mult de seismele succesive”, a precizat institutul într-un comunicat referitor la seismul din 15 decembrie.

Nouă persoane au fost ucise şi 111 rănite în seismul de duminică, care a avariat mii de locuinţe şi sute de infrastructuri publice precum şcoli, spitale, drumuri şi poduri, a precizat Agenţia naţională pentru intervenţii în caz de dezastre.

Citește și: Rusia a sechestrat cinci pescadoare nipone

Trei persoane au fost ucise după ce o clădire de trei etaje s-a prăbuşit în oraşul Padada. Operaţiunea de căutare şi salvare la faţa locului a fost sistată marţi seară, după ce nu au mai fost identificate alte semne de viaţă printre dărâmături.

Iniţial, echipele de intervenţie au încercat să ajungă într-o zonă unde se presupunea că şase persoane au fost prinse sub dărâmături după ce autorităţile primiseră un mesaj de la una dintre victime.

Autorităţile au spus că intenţionează să elibereze terenul de dărâmături ca să poată căuta trupurile victimelor în cursul zilei de miercuri.