DISTRIBUIȚI
Twitter

Cutremurele devastatoare care au zguduit insula indoneziană Lombok în ultimele săptămâni s-au soldat cu 555 morţi şi circa 1.500 de răniţi, potrivit unui bilanţ cvasi-definitiv dat publicităţii de autorităţile acestui arhipelag din Asia de Sud-Est, informează AFP, potrivit agerpres.

Această insulă turistică din apropiere de Bali, în sudul Indoneziei, a fost lovită de două cutremure puternice pe 29 iulie şi pe 5 august, urmate de un alt seism, cu magnitudinea 6,9 pe 19 august.


Citește și: Fosta preşedintă sud-coreeană a primit la recurs 25 de ani de închisoare

Un total de 555 de persoane şi-au pierdut viaţa, cea mai mare parte în nordul insulei Lombok, în apropierea epicentrului majorităţii cutremurelor, în timp ce altele au murit pe insula vecină Sumbawa, afectată la rândul ei de seime, a indicat Agenţia pentru gestionarea dezastrelor din această ţară.

Zonele turistice sunt situate în principal în vestul şi în sudul insulei Lombok.

Multe victime au pierit prinse sub dărâmături, în condiţiile în care zeci de mii de case, moschei şi alte clădiri au fost avariate sau distruse. Circa 390.000 de persoane sunt în continuare găzduite în adăposturi temporare, a precizat Agenţia.

Organizaţiile umanitare implicate în operaţiunile de ajutorare a sinistraţilor au relatat că aceştia se confruntă cu lipsa alimentelor şi a apei potabile.

Citește și: Sute de polițiști au fost arestați în Mexic. Mulți dintre ei nici măcar nu erau autorizați

„Multe sate sunt greu accesibile cu motocicletele. Ajutorul trebuie să fie parţial livrat pe jos”, a precizat purtătorul de cuvânt al Agenţiei citate, Sutopo Purwo Nugroho.

Costurile de reconstrucţie sunt aşteptate să depăşească 7 miliarde de rupii (416 de milioane de euro), potrivit autorităţilor indoneziene.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe, format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiatică), este situat pe Cercul de foc al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică.